Ny Longhorn-versjon spres på nettet

Nok en intern alfautgave av oppfølgeren til Windows XP er nå tilgjengelig på Internett.

Nok en intern alfautgave av oppfølgeren til Windows XP er nå tilgjengelig på Internett.

Nok en milepælutgave fra Microsoft Longhorn-prosjekt er blitt gjort tilgjengelig på Internett. Det spekuleres nå om dette er en bevisst strategi fra Microsoft, men ifølge Betanews benekter selskapet dette og sier at det vil prøve å finne kilden til lekkasjen.

Longhorn Milestone 5 er trolig den tredje milepælutgaven som har blitt tilgjengelig for nedlasting fra nyhetsgrupper, IRC-kanaler og andre kilder. Det er snakk om en intern alfautgave med build-nummer 4015.

    Les også:

Det er blitt gjort en del endringer siden M4-utgaven kom ut tidlig i mars. En ny enhetsdetektor er innført, noe som dessverre gjør at installasjonen tar lenger tid en tidligere.

Sidebar, et område på skjermen som skal gjøre dokumenter og andre ressurser mer tilgjengelige, blir ifølge Betanews stadig mer moden. Nytt er blant annet et "Positions"-område i egenskapene til oppgavelinjen og startmenyen gjør det mulig med en grafisk konfigurering av hvor på skjermen Sidebar skal være. Sidebar er også blitt utstyrt med et nytt felt som skal gi raskt tilgang til filer, samt et felt for Windows Media Player.

En ny synkroniseringsveileder for tidsplanlegging av automatisk nedlasting/oppdatering av innhold - for eksempel websider - fra Internett.

Bibliotek-konseptet til Microsoft er blitt utviklet videre, slik at brukerens behov for å lete etter ulike dokumenter og filer på harddisken med filutforskeren fases ut. For eksempel vil musikkbiblioteket samle sammen alle lydfilene i en enkel, virtuell mappe - uansett hvor filene egentlig befinner seg.

M5 inkluderer et nytt spillbibliotek som skal gi rask tilgang til alle installerte spill, i tillegg til konfigurasjonsmuligheter for spillrelatert maskinvare og skjermegenskaper.

Ifølge Betanews er denne virtuelle mappefunksjonaliteten i Longhorn en del av Microsoft nye filsystemteknologi, WinFS (Windows Future Storage). Denne vil etter hvert fungere som en SQL-basert database og vise filer etter hvert som det er behov for dem i forbindelse med spesifikke oppgaver, i stedet for visninger basert på fysisk plassering.

Men Betanews mener at disse forbedringene har sin pris, i hvert fall dagens utgave, som langt ifra er ferdig implementert. Selv under enkle filoperasjoner har systemet lett for å bli mer enn en smule overbelastet, slik at alt går veldig langsomt.

Betanews mener det er mange måneder igjen før operativsystemet er klart for betatesting og stiller spørsmål ved Microsofts lanseringsplan, som til nå har gitt løfter om en endelig lansering av Longhorn i slutten av 2004.

Til toppen