Ny lov stopper ikke MP3-pirater

Platebransjen vil at Telenor skal kutte linjene til MP3-pirater, men Telenor reddes trolig av en ny EU-lov og den raske tekniske utviklingen.

Platebransjen vil at Telenor skal kutte linjene til MP3-pirater, men Telenor reddes trolig av en ny EU-lov og den raske tekniske utviklingen.

digi.no kunne i forrige uke avsløre at den norske platebransjen forsøker seg på en ny taktikk for å stoppe piratkopiering av musikk over Internett. Fordi mange av verktøyene for å finne og kopiere MP3-filer viser IP-adressene til dem som deler ut, har den amerikanske platebransjen sortert ut de verste og bedt Internett-leverandørene stenge deres kontoer.

Nå skal den norske platebransjen gjøre det samme, fortalte IFPI-sjef Sæmund Fiskvik til digi.no i forrige uke. Foreløpig ber platebransjen om et frivillig samarbeid, men riset bak speilet er klart: Fiskvik mener at et kommende EU-direktiv vil hjelpe platebransjen sterkt. Les: Platebransjen ber Telenor stoppe MP3-pirater

Presstalsmann for Telenor, Steinar Ostermann, sier at Telenor ikke har mottatt noen henvendelse fra platebransjen og vil ikke svare på hva Telenor vil gjøre. Han referer i stedet til hva Telenor skriver i sitt innspill til den norske tilpasningen av EU-direktivet.

Det såkalte ehandels-direktivet, som skal tilpasses og innføres her i Norge, gir en mer nøyaktig og oppdatert regulering av en rekke ansvarsforhold på Internett.

I mai sendte Nærings- og handelsdepartementet EU-direktivet ut på høring. Departementet arbeider nå med å i gjennom alle innspillene fra IT, Internett og media-bransjen. Det endelige lovforslaget skal legges frem for Stortinget mot slutten av året, får digi.no vite.

Men tiden kan allerede ha løpt fra lovverket. Den raske tekniske utviklingen kan bidra til å redde Telenor og de andre Internett-leverandørene for medansvar for piratkopiering.

Etter hva digi.no forstår er EU-direktivet skrevet for en verden der de fleste Internett-sider er lagret på webhoteller eller hos Telenor selv. Der hadde Telenor eller webhotellet vært mer ansvarlig. Men billige bredbåndslinjer som alltid er åpne gjør at antallet private Internett-servere eksploderer og her florerer MP3-filene og annet ulovlig innhold. Telenor driver derfor bare med ren overføring av MP3-filer og dette er unntatt ansvar i det nye EU-direktivet.

Les digi.nos sak fra april om de nye reglene : Internett-bransjen fritas for ansvar

- Det nye regelverket gjør det enklere å være Internett-operatør. Regelverket vil trolig gi Internett-selskapene mindre ansvar for innholdet de formidler enn hva dagens regelverk tilsier, sier Thea Broch, førstekonsulent i Nærings- og handeldepartementet, til digi.no. Telenor er etter de kommende reglene ikke ansvarlig for data de overfører.

Platebransjen kan derfor trolig ikke kreve noe av de norske Internett-leverandørene, men må appellere til deres gode vilje. Tidligere har Telenor, som har rundt 70 prosent av Internett-kundene her i landet, vært lite villige til å gripe inn mot sine kunder.

Til toppen