Ny lydstandard gir bedre surround-lyd

Skal du ha den beste lyden, trenger du hele syv høyttalere. Creative er først ut med et høyttalersett og verdens heftigste lydkort.

Lydteknologi er i rivende utvikling, for både spill-, musikk- og filmbransjen lager stadig mer innhold i med surroundlyd der du blir plassert midt inne i et komplisert lydbilde.

Standarden for slike lydsystemer kalles 5.1 der, noe som litt forvirrende angir bruk av seks høyttalere. Ett-tallet til slutt angir at systemet har en subwoofer (bass-enhet). I tillegg kommer fem små høyttalere som skal plasseres i en firkant rundt deg med en høyttaler i hvert hjørne samt en høyttaler i senter foran.

Med et slikt lydsystem raser jagerflyene over hodet ditt, du hører kvistene som knekker når fiende sniker seg innpå bakfra på venstre side og du får en ny opplevelse av Peter Gabriels siste utgivelse - hvis du sitter helt i midten.

5.1-systemer er dessverre ganske plasseringssensitive, noe bransjen nå lapper på med å lansere 6.1 - en standard med en senter-bak-høyttalere. Noen brukere også betegnelsen 7.1, fordi kinoer bruker to bak-senterhøyttalere, men for hjemmebruk er dette bortkastet mener Creative.

6.1-systemer gjør det enklere å plassere høyttalerne i rommet og gir bedre lydgjengivelse for også de som ikke sitter helt i midten, hevder Creative. Under en pressekonferanse i København i går lanserte selskapet det første 6.1-høyttalersettet på markedet. I tillegg lanserte også selskapet det trolig aller funksjonsrike lydkortet du får akkurat nå.

Inspire 6.1 6700-høyttalersettet vil med sine syv høyttalere bare koste rundt forholdsvis beskjedne 1500 kroner når det kommer i salg i løpet av måneden. Systemet har en bryter som kan simulerer den siste kanalen ut i fra et 5.1-signal.

Men for å få fullt utbytte av høyttalersettets syv kanaler må du også ha et 6.1-kompatibelt lydkort. Creative er ikke først ute, men deres Audigy 2-kort er trolig det mest avanserte lydkortet på markedet når det kommer i salg i slutten av neste måned.

I tillegg til 6.1 er kortet det aller første som får THX-sertifisering. THX er lydkvalitet-standarden Star Wars-regissør George Lucas skapte. Standarden setter både krav til volum, klarhet og definisjon.

Audigy 2 er både et kort for spill/film-tilhengere og musikkskapere. For kortet er det først som kan både spille inn og spille av i 24-bits oppløsning med en samplingsfrekvens på 96 khz. Det er DVD-platene og deres større lagringsplass som åpner for musikkinnspillinger i slike superoppløsninger.

- Platebransjen vil gi ut både nye og gamle ting i større oppløsning og i 5.1 eller 6.1-format. Målet er både å selge deg dine gamle plater om igjen slik man gjorde da CD-en kom, sier Kristian Gunvald i Creative Europe.

Audigy 2-kortet kommer i to versjoner, en standard og en med en tilhørende koblingsboks som skrus inn i PC-en under CD-spilleren. Der får særlig lydskapere mange muligheter og en rekke innganger og utganger praktisk plassert på forsiden av boksen. Du får også med fjernkontroll.


Standard-versjonen av Audigy 2 vil trolig noe under 1500 kroner, mens med frontkonsoll og fjernkontroll vil prisen ligge på noe over 2000 kroner.

Til toppen