Ny mediehverdag presser avisene

Det overrasker ikke at de 16 største avisene i Norge tilsammen mister 167.000 lesere. Eirik Moe, lederen av Institutt for Journalistikk tror imidlertid at nordmenn vil være verdens mest avislesende folk langt inn i framtiden.

Det overrasker ikke at de 16 største avisene i Norge tilsammen mister 167.000 lesere. Eirik Moe, lederen av Institutt for Journalistikk tror imidlertid at nordmenn vil være verdens mest avislesende folk langt inn i framtiden.

- Det er klart avisene nå må ta konsekvensene av den strukturendringen vi er inne i, i media-Norge, sier han i en kommentar til Forbruker & Media-rapporten fra Norsk Gallup. _ Jeg tror imidlertid ikke folk velger bort avis som medium til fordel for f.eks. fjernsyn. Det er vel heller snakk om at de skjærer ned på antall aviser, og velger bort 2.,3, og 4.valget, sier Moe.

Eirik Moe mener det er for tidlig å si om vi nå går inn i en langsiktig nedgangstid for norske aviser. Basert på tallene fra Norsk Gallup kan Moe ikke si noe om utviklingen til de mindre lokalavisene, han mener imidlertid nedgangen til både Dagbladet og VG tyder på at leserne i større grad nå bare kjøper den ene av de to, og ikke begge som tidligere. Det er ikke bare økonomien hos leserne som spiller inn i medievalget. Eirik Moe tror avisene snart kommer til å merke en negativ effekt også av at den oppvoksende generasjon ikke har samme forhold til aviser som medium. _ Ser man på ungdommens medievaner, er det lite som tyder på at avisen kommer til å bli fremtidens store medium for de, sier Moe.

Som et resultat av den skjerpede konkurransen mellom avisene, og publikums lekkasjen mot nye medier, har avisenes innhold gradvis endret karakter. _ Journalistisk sett synes jeg fortsatt norske aviser holder høy kvalitet på stoffet, selv om det er dukket opp noen faresignaler. Hvis den samfunnskritiske journalistikken må vike vei for underholdningsaspektet er det viktig at man tar et journalistisk oppgjør med det, sier lederen for Institutt for Journalistikk.

Eirik Moe har liten tro på at internett vil kunne være en erstatning for dagsaviser. _ Den som våger å spå noe om utviklingen av nye medier knyttet til internett er modig. Likevel vil jeg bli meget forbauset om internett i forhold til aviser i lang tid ikke vil være noe annet enn et supplement, sier Moe.

Til toppen