Ny meldingsapp virker uten dekning

Lite kjent iOS 7-funksjon gir nettverk «overalt».

Ny meldingsapp virker uten dekning
FireChat-appen gjør det mulig å sende meldinger og filer mellom enheter i et mesh-nettverk, også der det verken finnes internett eller mobildekning. Bilde: digi.no

Du befinner deg på et øde sted uten moderne infrastruktur. Egentlig en hvilken som helst plass uten mobildekning eller trådløst nettverk.

Da kommer den helt nye meldingsappen FireChat til iPhone og iPad til sin rett.

Programmet er det første til iOS (foruten Apples egen AirDrop) som tar i bruk Multipeer Connectivity, en teknologi og et rammeverk som gjør det mulig å kommunisere og sende filer direkte til andre enheter.

I praksis dannes en kjede av tilgjengelige enheter, et peer-to-peer «mesh»-nettverk ved hjelp av WiFi eller Bluetooth. Dette gjør hver enhet som er innen hverandres rekkevidde til en node og et aksesspunkt.

– Det er egentlig ingen geografisk grense for hvor store ad hoc-nettverk du kan skape på denne måten, forteller utvikler Micha Benoiel i Open Garden som har laget FireChat til teknologinettstedet Gigaom.

Selskapet Open Garden tilbyr også en Android-applikasjon kalt Open Garden. Dette er et verktøy som også skaper mesh-nettverk og kan bedre nettforbindelsen ved å kombinere sambandet til andre enheter i nærheten, dersom også de har samme program aktivert, men det er ikke en meldingstjeneste i seg selv som FireChat.

Fordelen med denne teknologien kan ikke overdrives, mener nettstedet CultOfMac, som ramser opp en rekke aktuelle bruksområder:

Det kan være i katastrofeområder der basestasjoner er satt ut av spill, områder der folk har behov for å kommunisere, men der det verken finnes WiFi eller mobilt bredbånd, eller rett og slett for å gi fattige en mulighet til å kommunisere gratis.

Trådløse mesh-nettverk kan i teorien gi internett-forbindelse til hele landsbyer, slumområder eller byer. FireChat er også en anonym meldingstjeneste som kan gjøre det vanskelig eller umulig å avdekke hvem som bruker tjenesten. Dette gjør appen og den underliggende teknologien ideell for kommunikasjon i undertrykkende regimer og land der internett er underlagt sensur fra myndigheter.

Det må nevnes at deling av nettforbindelse i mesh-nettverk ikke er en ny tanke. Slik teknologi var del av One Laptop Per Child-initiativet (OLPC) allerede i 2006 med rimelige miniatyr-pcer myntet på utviklingsland, men der skal funksjonen ha vært preget av feil og har av den grunn vært lite utbredt.