Ny Microsoft-sabotasje mot Opera

Teknisk sjef Håkon Wium Lie mener Microsoft igjen med vilje gjør MSN-portal uleselig for Opera-brukere.

Teknisk sjef Håkon Wium Lie mener Microsoft igjen med vilje gjør MSN-portal uleselig for Opera-brukere.

Håkon Wium Lie, teknisk sjef i Opera Software AS, skriver på sine websider at Microsoft Corporation på selskapets MSN-tjeneste med vilje legger hindringer i veien for at sidene skal vises korrekt med Opera. Etter mye prøving og testing har han kommet til at det er et spesielt stilsett (CSS) som lastes når sidene lastes ned med Opera.

Dette stilsettet inneholder en feil som gjør at deler av innholdet forskyves mot venstre, noe som fører til at deler av det blir usynlig.

Wium Lie har også testet sidene med det samme stilsettet i Internet Explorer. Resultatet er det samme. Vises derimot sidene med det vanlige stilsettet som benyttes av Internet Explorer og stort sett alle nettlesere som ikke heter Opera, blir sidene vist korrekt også i Opera.

Wium Lie testet så ved å endre User-Agent-parameteren, altså den parameteren som oppgir til en webserver hvilken nettleser man benytter, til Oprah. Da ble resultatet det samme som med Internet Explorer - at sidene vises riktig og at stilsettet er det samme som lastes ned av Internet Explorer.

Du kan lese mer om hvordan dette ble gjort på Wium Lies webside.

Markedsdirektør for MSN, Bob Visse, ble onsdag spurt av News.com om dette. Etter først å ha nektet, innrømmer han at MSN sender forskjellige stilsett til forskjellige nettlesere, noe han også forsvarer:

- Vi har ulike stilsett og ulik kode for ulike nettlesere. Det er noe vi gjør i et forsøk på å optimalisere opplevelsen for brukerne, forklarte han.

Han fortalte videre at stilsettet Opera mottar er det samme som MSN sender til eldre utgaver av Internet Explorer.

- Det er ingen grunn til ikke å ønske å gi best mulig opplevelse for alle nettlesere der ute, så vi skal helt klart se nærmere på dette, avslutter han.

For Opera Software har det stor betydning at MSN fungerer i Opera. Når sidene vises feil i Opera blir det av mange tolket som om det er en feil i nettleseren.

- Det er en viktig portal med brukere i mange land, sier Wium Lie til digi.no.

- I tillegg er det mye gjenbruk av kode hos Microsoft, slik at det ikke bare er MSN dette gjelder.

På spørsmål om dette ikke bare kan være en glipp fra Microsoft side, parerer Wium Lie med at dette stadig gjentar seg. digi.no skrev i slutten av 2001 om et lignende tilfelle, men den gang ble Opera-brukerne stengt helt ute fra MSN.

I Opera kan man til dels endre User-Agent-parameteren, slik at nettleseren i all hovedsak framstår som enten Internet Explorer 6.0 eller ulike utgaver av Mozilla. Men ordet Opera er likevel nevnt i strengen. Dette siste er muligens årsaken til at et Opera-oppsett som utgir seg for å være Internet Explorer 6.0, heller ikke fungerer tilfredsstillende.

Wium Lie sier han ikke vet hva slags algoritmer Microsoft gjør for å skille ut Opera, men at det amerikanske selskapet vil kunne finne ut at det er en Opera-nettleser som besøker nettstedene, uansett hva man setter User-Agent til å være.

- Vårt eneste håp om å få gjort noe med dette, er at brukerne støtter oss og presser Microsoft til å gjøre om på praksisen, sier Wium Lie. Han ønsker derfor mest mulig oppmerksomhet rundt denne saken.
- Microsoft betrakter weben stadig mer som en privat eiendom hvor de kan gjøre som de vil. Til tross for hva selskapet sier offisielt, bryr det seg stadig mindre om standarder, hevder han.

Til toppen