Ny milepæl for europeisk GPS-konkurrent

EU sendte i går opp en ny satellitt som skal brukes for å teste flere sentrale Galileo-teknologier.

Ny milepæl for europeisk GPS-konkurrent

EU sendte i går opp en ny satellitt som skal brukes for å teste flere sentrale Galileo-teknologier.

EU har etter mye fram og tilbake kommet til at Galileo-programmet skal fullføres. Dette er Europas største, enkeltstående romprogram og skal være operativt i løpet av 2013.

Galileo skal bli en konkurrent til det amerikanske Global Positioning System (GPS). Den første testsatellitten, Giove-A, ble sendt opp i desember 2005, et prosjekt som European Space Agency (ESA) regner som svært vellykket, men som nå er i ferd med å avsluttes.

I går sendte EU opp den andre testsatellitten i Galileo-programmet. Satellitten, Giove-B, ble sendt opp med en russisk Soyuz/Fregat-rakett fra Baikonur-kosmodromen i Kazakhstan. Satellitten skal blant annet ha det mest nøyaktige atomuret som noensinne er blitt fløyet til rommet, en passiv hydrogenmaser (PHM) med en stabilitet som er bedre enn 1 nanosekund per dag.

    Les også:

Fra oppskytningen. Foto: ESA - S. Corvaja

Satellitten kontrolleres fra kontrollsentralen til Telespazio i Fucino, Italia.

Neste trinn i Galileo-programmet vil være oppskytningen av fire operasjonelle satellitter i 2010, som skal validere at både rom- og bakkesystemene fungerer. Så snart denne fasen, In-Orbit Validation (IOV), er fullført, skal de resterende 26 satellittene sendes opp. Disse skal fordeles i tre ulike plan omkring Jorden.

Mer inforrmasjon om Galileo-prosjektet finnes her.

Til toppen