Avstemmingen er uforpliktende før medlemmene i den europeiske organisasjonen for telestandardisering (ETSI) må ta en endelig avgjørelse for hvilken av de to mobilstandardene Europa skal gå for. Det skjer på et nytt møte i januar 1998. Sonderingen viser med all tydelighet at GSM-verdenen er delt i spørsmålet om hvilken standard Europa skal velge for tredje generasjons mobilstandard (3G).
Fire opprinnelige alternativer er allerede redusert til to realistiske, som begge henter omtrent like stor støtte i bransjen.
På den ene siden står Ericsson og Nokia, som har valgt å støtte den japanske mobiloperatøren DoCoMo (som eies av telekomgiganten NTT) sitt forslag om å satse på bredbåndsversjonen W-CDMA som basis for et nytt mobilsystem. Dette forslaget har mottatt støtte fra en rekke europeiske mobiloperatører, som Telia, Telecom Finland, Telecom Italia Mobile, Swiss PTT, Telefonica og vårt hjemlige Telenor Mobil.
Petter Bliksrud, konsulent i utredningsavdelingen hos Telenor Mobil, sier til digi.no at en av årsakene til at Telenor Mobil har valgt å støtte W-CDMA i denne omgangen er fordelen som ligger i det japanske selskapets støtte, som kan sikre en tilnærmet global enighet om en ny mobilstandard.
Om forslaget som blant annet Japan støtter, blir det endelige ETSI-forslaget til ny standard, kan Japan i sin tur støtte dette forslaget i den internasjonale telekommunikasjonsunionen, som i motsetning til ETSI er global. dermed er veien kortere til en internasjonal enighet om en sandard, med de mulighetene dette vil ha for global roaming.
- De to alternativene er teknisk like, og en mobilbruker vil neppe merke noen forskjell uansett hvilken standard som velges, sier Bliksrud.
På den andre siden står Motorola, Alcatel, Bosch, Italtel, Nordtel og Siemens, som går inn for Frame 1B-standarden, basert på CDMA-teknologi.
Dette forslaget er det færre mobiloperatører som går for, men det har større fra blant annet NetCom GSM. - Bjørn Erik Reinseth i NetCom GSM, sier til digi.no at det som likevel er viktigst er at bransjen kommer fram til en standard. - Å gjøre en teknisk evaluering av de to standardene er så og si umulig. Vi mener begge forslagene gjør jobben, men har valgt å støtte den ene standarden i første omgang.
ETSI-konferansen i Madrid samler det som kan krype og gå i GSM-bransjen for å diskutere tredje generasjons mobilstandard. Det alle er enige om er at Europa må gå for en standard, for å sikre et best mulig utgangspunkt for at den standarden kan bli assimilert i Asia og USA. Tilsvarende standardorganisasjoner i Asia avventer nå resultatet fra ETSI-møtet i januar da standardiseringsorganisasjonen skal velge hva som blir standarden.
Om dagens stemmegivning gjentas da kan det bli vanskelig. Det normale er at når et forslag får 71 prosent er det å betrakte som vedtatt.
TDMA (Time Division Multiple Access) |
Dette er en satellitt- og mobilkommunikasjonsteknologi som gjør det mulig å sende flere digitale signaler i én høyhastighetskanal. Billedlig forklart kan man si at om TDMA-teknologien kunne overføres til boktrykkerkunsten, kunne man skutt inn rene blad i ei bok som allerede var ferdigtrykt. Innen mobiltelefoni er tommelfingerregelen at TDMA tredobler kapasiteten til den originale analoge metoden (FDMA). TDMA deler hver kanal i tre subkanaler slik at tjenestene kan tilbys tre brukere i stedet for bare en. Samme frekvens kan altså benyttes av flere brukere. |
CDMA (Code Division Multiple Access) |
Dette er en såkalt spredt spektrum-teknikk som konverterer analoge signaler til digitale for overføring via mobilnett. CDMA har vesentlig større kapasitet enn TDMA. I følge Techwebs TechEncyclopedia gir CDMA inntil 35 ganger kapasiteten til det tradisjonelle analoge nettet. California-selskapet Qualcomm Incorporated er en av de ledende på området og har en rekke patenter på produkter basert på CDMA-teknikk. |