Ny mobilteknologi utviklet av norske studenter

Tre studenter ved Høgskolen i Oslo har utviklet en metode som gjør det mulig å skrive tekst ved hjelp av bare tre taster. Bruksområdene går langt utover bare tekstmeldinger.

Tre studenter ved Høgskolen i Oslo har utviklet en metode som gjør det mulig å skrive tekst ved hjelp av bare tre taster. Bruksområdene går langt utover bare tekstmeldinger.

Alexander Arvei, , Johannes Buverud, og Håvard Wiik Thorkildssen, som våren 2003 var datastudenter ved Høgskolen i Oslo, har sammen med førsteamanuensis Frode Eika Sandnes utviklet en ny teknologi for effektivt å taste inn tekst, spesielt på små apparater med begrenset plass til tastatur, for eksempel armbåndsur.

Teknikken krever bare tre taster og er nesten overraskende enkel, to taster benyttes til å velge tegn og én tast brukes til å bekrefte valget. Teknikken skal også være svært enkel og økonomisk å implementere, i tillegg til at den er enkel å lære seg.

    Les også:

Studentene har sammen med Sandnes designet forskjellige strategier for ulike situasjoner, for eksempel svært ressursbegrensede apparater, for sjeldent bruk, for hyppig bruk og for svaksynte og blinde.

Håvard Wiik Thorkilssen (til venstre), Alexander Arvei (i midten) og Johannes Buverud (til høyre) tester den nye inntastingsteknikken (Foto: Frode Eika Sandnes)

Sandnes forteller til digi.no at det hele startet som et prosjekt i kurset mobile informasjonssystemer ved høgskolen hvor studentene skulle designe en inntastingsstrategi for et svært lite apparat. Løsningene til de tre avgangsstudentene utmerket seg og de ble oppfordret av Sandnes, som underviser i kurset, til å videreutvikle teknikkene. Studentene brukte dermed fritiden denne våren til å forbedre løsningen og rundt sommertider var teknologien klar til å bli testet på andre studenter i samme kull.

En Java-basert demonstrasjon av teknikken finnes på denne siden (denne siden har vært utilgjengelig i perioder, trolig på grunn av stor belastning på serveren).

Demoen er riktignok begrenset til å dekke bokstavene fra a til z, men Sandnes forteller at det i en av prosjektrapportene er beskrevet hvordan teknikken kan utvides til europeiske språk, slik som tysk og skandinavisk. I tillegg samarbeider han med en forsker ved National Cheng Kung University i Taiwan for å utvikle teknikker som skal gjøre det mulig å skrive tekst på kinesisk og japansk med tre taster. Dette arbeidet er dog helt i startfasen.

Videre forklarer Sandnes at tanken ikke bare er å bruke teknologien sammen med mobiltelefoner og SMS, men gjerne i vanlig forbrukerelektronikk som minidiskspillere og tilsvarende, hvor man for eksempel ønsker å skrive inn navn på låtene.

Teknologien og resultatene fra brukereksperimentene skal presenteres på den prestisjetunge konferansen HICSS-37 (Hawaii International Conference on System Science) som arrangeres av IEEE i januar, 2004, og Norsk Informatikkonferanse (NIK) som arrangeres i Oslo i november i år.

Foreløpig har ikke Sandnes eller de tre studentene vært i kontakt med bedrifter som vurderer å ta i bruk teknologien, men Sandnes forteller at de har fått veldig positiv respons fra forskermiljøer i utlandet.

Til toppen