Ny MP3-versjon halverer nedlastningen

Utviklerne av MP3-formatet har sammen med Thomson laget en sterkt forbedret versjon som er klar i april.

Kompresjon, teknikken som gjør det mulig å pakke ned og opp musikkfiler, har revolusjonert musikkbransjen fordi det blir så mye enklere å lagre og transportere musikk.

Nå kommer det en ny versjon av det åpne, kopifrie musikkformatet MP3. Kompresjonsteknologien som utgjør MP3-standarden er utviklet av tyske Fraunhofer Institute. Sammen med franske Thomson Consumer Electronics har har Fraunhofer laget en forbedret versjon av MP3-formatet.

Thomson viste de første maskinen som bruker formatet på Consumer Electronics Show i Las Vegas denne uken og avslører hovedpoenget med forbedringen:

MP3pro reduserer båndbredden du trenger til å overføre musikk med 50 prosent. Når du skal lagre filene, får du nesten en 50 prosents reduksjon, forteller Thomson til nyhetstjenesten Twice.com. Selskapet lover at filer kodet i MP3pro skal kunne spilles tilbake på dagens MP3-spillere.

I motsetning til andre MP3-konkurrenter som Microsofts Windows Media Audio, har ikke MP3pro noen mekanisme for kopibeskyttelse.

- MP3pro er en åpen standard vi skal lisensiere til maskinvare- og programvareleverandører når den blir ferdig i løpet av 90 dager, forteller Thomson til Twice.com.

Holder løftene mål, vil det bli langt mer attraktivt å laste ned musikk, ikke minst for nettsurfere som bruker analoge modemer.

Til toppen