Ny mulighet for piratkopiering av DVD-filmer

Nå kommer trolig DVD-spillere med digitale skjermutgang, noe som gir klarere bilder - og en ny mulighet for piratkopiering.

Nå kommer trolig DVD-spillere med digitale skjermutgang, noe som gir klarere bilder - og en ny mulighet for piratkopiering.

Dagens DVD-spillere gir i mange tilfeller dårligere bilder enn hva som er teknisk mulig. Dagens DVD-spillere lagrer film digitalt, men konverterer filmene til et analogt signal, noe som gir et kvalitetstap.

Dette er ikke nødvendig teknisk - mange LCD-skjermer og de fleste video-prosjektører kan ta imot og fremstille digitale signaler fra datamaskiner direkte over SDI-kabel. Årsaken til handikappet i dagens DVD-spillere er en avtale leverandørene har gjort med filmselskapene for å bremse piratkopiering.

DVD-produsentene har ikke lov til å legge inn plugger for Firewire-kabel, men det står ingen ting om andre standarder, påstår briten David Garrett ovenfor bladet New Scientist.
Les om andre angrep på DVD-bransjen:
Kopier DVD-filmer med Playstation 2
Knekker DVD-koden på australsk TV
Dommer mener DeCSS-distributører står svakt
Nordmenn knekte DVD-koden

Garrett og hans firma, Function Communications, har derfor laget en brikke som hvis ettermontert konverterer filformatet på DVD-plater, MPEG-2, til en 10 Mbit pr. sekund digitalt videosignal. I tillegg må DVD-spillerne ha en plugg for SDI-kabel.


Garrett har konvertert en rekke typer DVD-spillere og viste frem resultatet på en DVD-messe i Dublin i april. Siden har en rekke selskaper ønsket seg prøvemodeller for å se resulatet.

Men Garretts oppfinnelse gir ikke bare bedre resultat - brikken gjør det mulig å kopiere DVD-plater uten kvalitetstap. Når og om DVD-spillere kommer i salg med digitale utganger er ikke kjent.

Til toppen