JUSS OG SAMFUNN

Ny nasjon opprettet på nettet

Jugoslaver som lengter tilbake til det tidligere Jugoslavia med toleranse og intellektuell frihet, skaper nå en virtuell nasjon på Internett. Og det er mange som søker om statsborgerskap.

Therese Werenskiold
11. aug. 1999 - 11:08

Den virtuelle nasjonen Cyber Jugoslavia ble opprettet 9. september. Alle "som føler seg som en jugoslav" kan søke om statsborgerskap, og alle vil få en ministerpost. Nyheten har spredd seg så raskt at online-passkontoret allerede har måttet stenge fordi det ikke klarer å holde tritt med etterspørselen etter statsborgerskap, skriver BBC News.

Fire hundre mennesker fra Bangladesh har søkt om statsborgerskap i en samlet e-post. Cyber-nasjonen har ikke noe fysisk territorium, og det vil heller ikke utstedes noen papir-pass.

Cyber Jugoslavia er startet av Slobodan "Slimke" Simovic, som opprinnelig er fra Beograd, men som nå bor i Amsterdam. Idéen er å skape et fellesskap for eks-jugoslaver i form av en stat uten politisk manifest eller hierarki.

- Alt vi har sagt er at hvis innbyggertallet kommer opp i fem millioner, vil vi søke FN om å få 20 kvadratmeter landejord, og plassere serverene våre der. Ingen vil ha noe lyst til å dra dit, sier Simke, nå minister for intervju med BBC, og minister for "alt annet", til BBC...

Bare åtte e-postmeldinger ble sent ut for å fortelle om nettstedet, men Cyber Jugoslavia ville hatt mer enn 5000 innbyggere hvis alle søknadene var ferdigbehandlet. Tilleggstjenester som chat og oppslagstavler vil også tilbys.

Akkurat nå har Cyber Jugoslavia 2326 innbyggere, og på hjemmesiden står det at landet mottar tre hundre søknader om statsborgerskap hver dag, og alle søknadene behandles manuelt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.