Ny nedgang i pc-salget

Færre oppgraderer fra Windows XP.

Ny nedgang i pc-salget
Stadig flere kjøper pc levert av Lenovo. Bilde: Lenovo

Ifølge Gartner ble det levert 71,7 millioner pc-er globalt i forrige kvartal, en nedgang på 5,2 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Windows XP

– Pc-industrien fikk en oppgang i 2014 da mange bedrifter erstattet pc-ene sine på grunn av Windows XP-støtten tok slutt, men utskiftningssyklusen har avtatt i første kvartal av 2015, sider Gartner-analytikeren Mikako Kitagawa i en pressemeldingen.

– Men denne nedgangen er ikke nødvendigvis et tegn på generelt tregt pc-salg på lang sikt. Mobile pc-er, inkludert notebooks, hybrider og Windows-nettbrett, har vokst sammenlignet med for et år siden, sier Kitagawa, som legger til at Gartner venter en moderat nedgang i pc-salget i 2015 sett under ett.

Det meste av nedgangen nå skyldes ifølge Gartner redusert salg av stasjonære pc-er, spesielt i bedriftsmarkedet.

2014: Kamp om førsteplassen 

Pc-markedet i 1Q15 ifølge Gartner
Pc-markedet i årets første kvartal ifølge Gartner. Tallene er foreløpige og omfatter ikke Chromebooks, Windows-baserte nettbrett med mindre enn 10 tommers skjerm eller nettbrett som ikke er basert på Windows. Bilde: Gartner

Lenovo

Som tabellen over viser, er det langt fra alle pc-leverandørene som opplever nedgang. Blant annet forsterker Lenovo sin posisjon som den ledende pc-leverandøren selv om også HP, på andre plass, også har vekst i leveransene og øker markedsandelen.

Pc-leveransene i EMEA-området (Europa, Midtøsten og Afrika) var ifølge Gartner på 21,7 millioner enheter, 4,4 prosent færre enn for et år siden. Det er ventet ytterligere nedgang i det inneværende kvartalet på grunn av høyere dollarkurs i euro-markedene.