Ny nettbank satser på åpen kildekode

Vollviks nye nettbank satser tungt på åpen kildekode med hjelp fra Kantega.

Vollviks nye nettbank satser tungt på åpen kildekode med hjelp fra Kantega.

For første gang skal et norsk finanskonsern ha satset tungt på åpen kildekode i kundeløsningene.

Den nye, norske nettbanken yA Bank og Forsikring, åpnet denne uken med en ny konsernportal som skal betjene kundene, og et internt støttesystem for kundesenteret, som skal sørge for at kundene skal få god og rask service.

    Les også:

Det er det norske konsulentselskapet Kantega som har levert disse løsningene.

- yA Bank og Forsikring er tuftet på ideen om at bank og forsikring kan gjøres veldig mye enklere og billigere enn hva tilfellet er i dag. Denne filosofien forutsetter stor satsning på teknologiske løsninger, mener daglig leder Jon Øyvind Eriksen i Kantega.
Fra prosjektet startet til IT-løsningene var i drift tok det kun tre måneder.

Den nye nettbanken skal ha kuttet maksimalt på kostnadssiden for å kunne tilby gode betingelser til kundene. Bruken av Kantegas åpen kildekode-baserte Raptor-rammeverk for selvbetjeningsløsninger, med applikasjonsserveren JBoss i bunnen, hevdes å ha redusert utviklingstiden betraktelig.

Bruken av åpen kildekode har også gitt direkte besparelser. yA Bank og Forsikring har unngått millioner i lisenskostnader ved å bruke åpen kildekode, hevder Kantega i en pressemelding.

- Finansportaler stiller høye krav til sikkerhet, stabilitet og ytelse. Derfor har bankene til nå valgt kommersiell programvare. Men åpen kildekode J2EE har etter hvert blitt benyttet i så mange selvbetjeningsløsninger i andre bransjer, at det er på tide at også finansbransjen tar i bruk åpen kildekode til virksomhetskritiske tjenester, framholder Eriksen.

Nettbanken skal være gebyrfri, enkel, billig, kundeorientert og alltid tilgjengelig. YA Bank kan sammenlignesmed Skandiabanken i konsept, som på bare fem år har klart å skaffe seg 250 000 privatkunder.

Men mens Skandiabanken har spesialisert seg på boliglån og nettbank, vil YA Bank og Forsikring tilby forbrukerlån og kredittkort.

Som ny kunde blir man utstyrt med både debetkort og kredittkort fra Visa, og det er nettopp rentemarginen YA Bank skal tjene på. Mens de øvrige banktjenester er gebyrfrie, skal banken tjene på lån med høy risiko. Dette er som regel forbrukerlån som benyttes til alt fra bil, båt, møbler og reiser.

Til toppen