Ny nettbank snart i pluss med åpen kildekode

Gratis programvare gir kraftig reduserte driftsutgifter i Idar Vollviks nye nettbank.

Ny nettbank snart i pluss med åpen kildekode

Gratis programvare gir kraftig reduserte driftsutgifter i Idar Vollviks nye nettbank.

For første gang skal et norsk finanskonsern ha satset tungt på åpen kildekode i kundeløsningene.

Det nettbaserte finansselskapet yA Bank og Forsikring ble etablert i juni 2006, og er tuftet på ideen om at bank og forsikring kan gjøres veldig mye enklere og billigere med riktig bruk av teknologi. Gründerne Idar Vollvik – kjent fra Chess – og Svein Lindbak – som i dag er banksjef i yA – gikk inn med henholdsvis 11 og 4 millioner kroner.

yA har en innskutt egenkapital på 300 mill. I dag har Vollvik Invest 10 prosent.

yA har kuttet maksimalt på kostnadssiden for å kunne tilby gode betingelser til kundene. Bruken av åpen kildekode hevdes å ha redusert utviklingstiden betraktelig og har spart millioner i lisenskostnader.

Da digi.no intervjuet Lindbak rett før åpningen på vårparten i 2006 spådde han at banken innen 1000 dager skal være privatpersoners foretrukne bank- og forsikringsalternativ.

    Les også:

– Vi er godt på vei. I 2007 fikk vi inn søknader fra hver 50. nordmann mellom 23 og 60 år som viste interesse for vårt bankkonsept, sier Lindbak nå til digi.no.

yA bank har i dag 22 000 kunder, men har ennå ikke startet med forsikring. Til sammenligning har Skandiabanken rundt 300 000 bankkunder i dag. Lindbak forventer opptil 30 000 nye kunder i 2008.

– Vi har et stort potensial å jobbe ut fra. Det er fortsatt bare rundt 500 000 nettbankkunder i Norge. De store bankmastodontene som opererer med tunge, manuelle tjenester, sitter stadig på 2,5 millioner bankkunder som er villige til å betale høye gebyrer.

Målet for yA bank er helt klart å tømme de store og tunge gebyrbankene.

YA bank opererer med gebyrfrie alternativer, og ligger på topp i innskuddsrente, der til og med lønnskontoen, som normalt har en svært lav rente, får 5,9 prosent hos YA bank.

Forvaltningskapitalen anslås for 2008 å være 1,3 milliarder kroner, og Lindbak regner med å tjene penger allerede på månedsbasis på slutten av året.

– Teknologi er helt sentralt i vår forretningsmodell. Vi har egenutviklet programvare og produksjonsløsninger basert på åpen kildekode som gjør det enkelt og rimelig å gjøre endringer og bygge videre på med egne ressurser, sier Lindbak til digi.no.

Kredittkortløsingen er utviklet av det Trondheim-baserte selskapet Metatek som YA bank eier med 51 prosent andel. Banken har 32 ansatte, hvorav 6 av personalet jobber utelukkende med IT. yA bank har fire Java-utviklere.

Nettbanken har en egen konsernportal som betjener kundene, og et internt støttesystem for kundesenteret som skal sørge for at kundene skal få god og rask service.

Lindbak tror det at stadig flere bankkunder heller vil gjøre tjenestene selv, og få dette betalt i form av gebyrfrie alternativer.

Nettbanken skal være gebyrfri, enkel, billig, kundeorientert og alltid tilgjengelig. YA Bank kan sammenlignesmed Skandiabanken i konsept, som på bare fem år klarte å skaffe seg 250 000 privatkunder.

En nærmest kloning av yA bank, er Norwegian bank som ble lansert 7. mai og som tilby kunder banktjenester via nettbank.

Som ny kunde blir man utstyrt med både Visa debetkort og Visa kredittkort. YA bank vil være den første aktøren som til og med kan tilby sine kunder å betale med kredittkort ved kassen i både dagligvarekjeder og Vinmonopolet.

Regningen kommer først en måned etter, og beløpet er rentefritt i 50 dager. Klarer brukeren å betale innen fristen, er dette også gebyrfritt. Går man derimot over fristen blir lånet belastet med en skyhøy rente.

Det er nettopp rentemarginen yA bank skal tjene på. Mens de øvrige banktjenester er gebyrfrie, skal banken tjene på lån med høy risiko. Dette er som regel forbrukerlån som benyttes til alt fra bil, båt, møbler og reiser.

Til toppen