Ny nettleser inspirert av skytespill

En ny og gratis nettleser lar deg navigere i 3D - litt på samme måte som i et skytespill.

Ny nettleser inspirert av skytespill

Det er langt mellom nyhetene innen nettlesere, men Spacetime er så sjeldent som en helt ny nettleser, basert på en ganske anderledes ide.

Når du søker etter noe på weben, med vanlige tjenester som Google eller Yahoo!, får du opp en liste med treff som du må besøke ett og ett. Eventuelt kan du åpne dem i hver sin fane i nettleseren.

Amerikansk SpaceTime mener derimot at man enklere kan bla i søkeresultatene ved å åpne en håndfull av dem på en gang i et 3D-miljø som er implementert i en ny nettleser som også heter SpaceTime. I dette miljøet kan så brukeren så navigere på omtrent samme måte som mange kjenner fra førstepersons skytespill. Systemet minner også litt om måten man blar mellom åpne vinduer i Windows Vista.

Hvert av treffene åpnes i et eget vindu innenfor et brukergrensesnitt som ser ut som en himmel. Vinduene ligger på skrå bak hverandre. Brukeren kan så se vinduene fra alle kanter, bevege seg gjennom vinduene og tilbake igjen. En liten rad med knapper gjør det mulig å hente inn neste mengde med treff, men programmet, som foreløpig er i en betautgave, var ikke alltid like villig til å gjøre dette under digi.nos test.

SpaceTime fungerer ikke sammen med alle typer søketjenester - den må tilpasses hver enkelt. Foreløpig støtte web- og bilde-søket til Google og Yahoo, samt søk i Flikr og eBay.com.

Brukergrensesnittet kan også benyttes til vanlig fanebasert surfing, hvor hver fanevisning plasseres kronologisk i 3D-rommet. Ved å bruke tastaturet eller hjulet på musen kan man navigere mellom fanene. Vil man se nærmere på en side, dobbeltklikker man på den. Da vil den vises som i en vanlig nettleser.

SpaceTime bygger på Internet Explorer, men tar i bruk et relativt ressurskrevende 3D-skall for visningen av innholdet. Programmet kan kjøres på Windows 2000 og nyere. Det krever at brukeren har et 3D-kort, helst med 128 MB dedikert grafikkminne eller mer. Dessuten bør man ha i hvert fall 512 MB systemminne og en prosessor tilsvarende Pentium 4 2,4 GHz eller bedre. Skjermoppløsningen bør minst være på 1280 x 1024.

Betaversjonen av SpaceTime kan lastes ned fra denne siden.