Ny norsk søkemotor får enda en million

Med den siste millionen på plass, lanseres Searchdaimons nye søkemotor for bedrifter til høsten.

Ny norsk søkemotor får enda en million

Gründerne Runar Buvik og Magnus Galåen etablerte selskapet Searchdaimon i Trondheim for to år siden, etter å ha arbeidet med søkealgoritmer siden 1998. Selskapet har fått kapital fra Springfondet, det vil si Forskningsparken i Oslo og Kistefos, samt ICT-gruppen. Utviklingsarbeidet skjer i Trondheim, mens salg og markedsføring ledes fra et hovedkontoret i Oslo.

Searchdaimon melder at de i dag har fått ytterligere en million kroner fra Springfondet, og at de nå regner med å ha sitt første produkt i salg i løpet av høsten.

Målgruppen for den nye søkemotoren er bedriftsmarkedet, særlig den nedre enden der tilbudet i dag karakteriseres som lite tilfredsstillende.

Programvaren skal leveres ferdig installert på en enhet døpt «BlackBox» som koples direkte på nettet, og som krever minimalt med lokale justeringer. Søk skjer gjennom et web-grensesnitt: Det kreves ingen lokal klient. Autentisering håndteres gjennom LDAP eller Active Directory. Boksen kan plasseres i nettverk under Unix, Windows eller Novell.

Programvaren tar seg av saumfaring av innhold («crawling»), indeksering og lagring gjennom dokumentene i nettverket. Det er innebygget system for klynging: Det innebærer at skalerbarheten ordnes ved å installere flere bokser. En boks vil koste fra 18.000 kroner og oppover: Det er ingen ytterligere programvarelisenser.

Foreløpig håndterer systemet mer enn 35 ulike formater. Searchdiamon mener systemet bør kunne være operativ i løpet av et par timer etter at installasjonsprosessen er initiert.

Searchdiamon framhever at søketeknologien vokser med bedriften, og at den er tilpasset også behovene til mindre bedrifter. Algoritmene skal sikre at treffene blir så relevante som mulig.

Ifølge administrerende direktør Espen Øxnes sier at Searchdiamon også tar sikte på å bli en betydelig OEM-leverandør til tilbydere av søketjenester.

Det skal pågå forhandlinger mellom Searchdiamon og flere nasjonale og internasjonale søkemotorselskaper.

Det er varslet at en demonstrasjon vil bli lagt ut på selskapets nettsted med det første. Her er et skjermbilde fra et lokalt søk.