Lille norske Screen Media sitter i førersetet i utviklingen av en ny type trådløs Internett-terminal som kan bli svaret hele databransjen leter etter: Hvordan skal du kunne bruke Internett på kjøkkenet og i sofaen?
Dette er Freepad
Freepad er basert på en ny versjon av dagens trådløse telefonsystem - DECT. Freepad vil bli levert med en DECT-basestasjon og la deg surfe med telefon eller ISDN-linjen du kobler til basestasjonen rundt i hele huset eller hagen. Opp til åtte Freepader kan dele en stasjon. DECT DMAP kan gi en fart på opp til 500 Kbit i sekundet, noe som vil firedobles etterhvert, og stasjonen vil kunne kobles til andre typer høyhastighetslinjer.
Freepad blir en enkel datamaskin med 16 MB minne, en prosessor og en trykkfølsom skjerm på 800 x 600 punkter (SuperVGA). På denne skjermen får du en moderne Internett-klient, et telefonsystem og andre programmer. Den første Freepad-modellen vil være noe større enn et A4-ark og mellom 1,2 og 3 cm tykk.
Første versjon av Freepad inneholder en smartkort-leser, noe som åpner for sikker pålogging, banktjenester og Internett-handel. Etter hvert vil også Freepad kunne brukes som en fjernkontroll og kobles til et videokamera for videotelefoni.
En lang rekke selskaper har forsøkt seg med lommemaskiner, tastaturløse PCer og mobiltelefoner. Freepad samler en rekke av disse teknologiene for å skape et nytt produkt. Det som gjør produktet mulig er den nye versjonen av den trådløse standarden DECT. DECT DMAP, som gir datakommunikasjon i tillegg til vanlig telefoni. Standarden lanseres i dag under et møte i Paris.
Dect DMAP vil gi langt raskere og billigere trådløs surfing enn fks. WAP og satellitt-baserte tjenester.
Mannen bak ideen er Carl Henrik Janson, tidligere ingeniør i Alcatel, mellomleder i Telenor Bedrift og utbyggingssjef i Telepost.

- Jeg fikk ideen til Freepad høsten 1997, men skjønte at jeg ikke kunne lage hele maskinen selv, sier Janson til digi.no. Vi har derfor inngått en samarbeid med selskapet bak DECT-protokollen, tyske Dosch & Amand. De supplerer hele kommunikasjonsdelen av maskinen mens en stor Taiwan-leverandør, som lager lommemaskiner og bærbare PCer for en av de stor amerikanske PC-merkene, skal stå for teknisk design og produksjon, forteller Janson.
Lille Screen Media bidrar med designet av maskinen og oppsiktsvekkende programvare. Både for å presse prisen og skape et stabilt produkt, skal Freepad bruke gratis-operativsystemet Linux. Det blir et av de første produktene som skal kjøre Linux fra flashminne, ikke harddisk.
Screen Media har sammen med flere norske designbyråer laget et nytt grensesnitt med Nano X, et nytt minnegjerrig vindussystem en gruppe Linux-utviklere har laget spesielt for lommemaskiner.
Det vil neppe stå Screen Media på de ferdige maskinene, men Janson forteller at Freepad vil komme i salg "i midten av neste år". Maskinen vil etter hva digi.no forstår selges til data- og teleselskaper som skal markedsføre den overfor sine kunder under sitt navn.
Fordi Freepad øker bruken av Internett-linjer og lar salgsselskapet lage Internett-butikker, tror Janson at maskinene vil bli subsidiert slik mobiltelefonen lenge var.


- I utgangspunktet vil maskinen koste under 5.000 kroner, men dette kan falle ytterligere med subsidier, mener oppfinneren.
Foreløpig har Janson bare brukt "noen få millioner kroner" hentet inn fra Statens Nærings og Distriktsutbyggingsfond (SND) og en gruppe private investorer.
- Vi planlegger å hente inn 30-40 millioner kroner, kanskje fra noen store internasjonale selskaper, forteller Janson til digi.no.