Ny og kraftig diskstandard

Femten av verdens største elektronikkprodusenter er blitt enige om en standard for en ny, kraftig computerdisk. Standarden har fått navnet MO7.

Femten av verdens største elektronikkprodusenter er blitt enige om en standard for en ny, kraftig computerdisk. Standarden har fått navnet MO7.

Dette vil gi magnetoptiske (MO) disker et kraftig dytt framover i kampen mot mindre kraftige DVD-RAM-disker når det gjelder å bli den foretrukne metoden for lagring av informasjon i den neste generasjonen av personlige datamaskiner.

-Vi mener at MO-markedet kan vokse fra omtrent én million enheter per år i dag, til titalls millioner enheter når MO7 blir standard lagringsenhet i en PC, sier Fujitsus talsmann, Mike Beirne, til Bloomberg News.

Til forskjell fra vanlig CD-ROM, kan brukerne av både MO7 og den rivaliserende DVD-RAM disken flere ganger endre informasjonen på diskene. Begge formatene har samme størrelse som vanlige CD-plater for musikk.

Den nye MO-disken har plass til seks gigabyte med informasjon. I følge Fujitsu, verdens største produsent av MO-disker, er dette nok til å lagre en to-timers film. Dette er 4000 ganger lagringskapasiteten til en standard diskett og mer enn dobbelt så mye som kapasiteten til de nåværende DVD-RAM diskene.

Selve diskeenheten, det vil si enheten som leser av og skriver til platene, vil koste omtrent 500 dollar, noe som er dobbelt så dyrt som en DVD-RAM enhet.

MO-guru Arve Isachsen ved Distributed Computing AS forteller til digi at den største fordelen med MO7 framfor DVD-RAM er hastigheten.

- Forventet søketid er 15-20 ms. Dette begynner å nærme seg harddisk-hastighet, sier Isachsen, og legger til at MO7 forventes å bli det nye opptaksmediumet for video.

- I følge tradisjonen starter bruken av mange populære standarder i underholdningsbransjen, som driver opp volumet slik at bruken kan utvides. Eksempler på dette er lyd-CDen som ble til CD-ROM og Video8 som brukes som backuptape, sier Isachsen.

Han tror at dersom MO7 slår an som medium for video, vil dette drive volumet opp og prisene ned. Da kan markedet åpne seg for MO7 som lagringsenhet også for data.

Markedet på MO-disker i Norge er idag lite. Isachsen mener det selges mellom 800 og 1000 enheter, hvorav Distributed Computing, etter egne opplysninger, står for omtrent halvparten av salget.

Til toppen