Ny og langsiktig Ubuntu

Satser tungt på nettskyen.

Ny og langsiktig Ubuntu
Diagram over utgivelsestidspunktet og supporttiden for noen av de mest aktuelle Ubuntu-utgivelsene. Bilde: Ubuntu,com

Canonical kunngjorde i går at Ubuntu 14.04 LTS «Trusty Tahr» skal offisielt lanseres i morgen, skjærtorsdag. Hver fjerde Ubuntu-utgave er av typen LTS (Long Term Support). Mens vanlige Ubuntu-utgaver støttes i bare ni måneder, støttes LTS-utgavene i drøyt fem år. Det vil si at versjonen som kommer i morgen, trygt kan brukes fram til oktober 2019.

Svært mye av kunngjøringen til Canonical handler om hvor godt Ubuntu 14.04 LTS skal være tilpasset bruk i nettskyen. Det loves helt nye nivåer av pålitelighet, ytelse og samhandlingsevne. Samtidig listes en lang rekke større selskaper som nå bygger nye tjenester på nettopp Ubuntu. Dette inkluderer AT&T, Bharti, Bouygues Telecom, British Telecom, China Telecom, China Unicom, Cogent Communications, Comcast, Deutsche Telekom, Korea Telecom, NEC, NTT, Numergy, Orange France, Time Warner Cable, Turk Telecom, Verizon og Yandex, i tillegg til tjenester som Netflix, Instagram, Hipchat og Quora.

Mange av disse selskapene har valgt nettløsninger, både offentlige og private, basert på den åpne nettskyplattformen OpenStack. Ubuntu 14.04 LTS inkluderer allerede støtte for den neste utgaven av OpenStack – «Icehouse», noe som gjør operativsystemet spesielt interessant for en del av de nevnte selskapene.

Men Canonical lover at Ubuntu 14.04 LTS også har blitt optimalisert for å kjøres i nettskyer som blant annet Amazon Web Services, Microsoft Azure, HP Cloud, Joyent, samt IBM SoftLayer og SmartCloud. Dette er gjort i samarbeid med de enkelte nettskyleverandørene.

Ubuntu 14.04 LTS inkluderer nye versjoner av verktøyene Juju og MAAS (Metal as a Service) som ifølge Canonical skal gjøre det mulig å designe, rulle ut og skalere tjenester raskere enn med noen annen plattform som er tilgjengelig i dag, både i nettskyen eller på fysiske servere. Den nye Ubuntu-versjonen har også fått støtte for containerteknologier fra Docker og LXC, nettverksteknologien OpenVSwitch og lagringsteknologien Ceph.

Arkitekturer

Ubuntu 14.04 LTS har fått støtte for IBM Power Systems og Power-arkitekturen. Dette innebærer blant annet at IBM vil kunne tilby Ubuntu som operativsystem på selskapets POWER8 -servere.

Støtten for 64-bits ARM-arkitektur er nok likevel viktigere. Ifølge Canonical er Ubuntu den første, kommersielle enterprise-plattformen for ARM64 «hyperscale» databehandling, sammen med produkter som kommer på markedet fra selskaper som Applied Micro, Cavium og Texas Instruments i løpet av året.

Desktop

Siden det dreier seg om en LTS-utgave, er endringene denne gangen relativt konservative. Likevel skal brukergrensesnittet Unity ha blitt betydelig endret, i alle fall siden forrige LTS-utgave. Som standard vil menyene til den fokuserte applikasjonen fortsatt vises Ubuntus integrerte menyfelt, men brukeren kan nå velge at de skal vises i tittelfeltet til hvert vindu. Dette kalles for Locally Integrated Menus og demonstreres godt i denne saken.

En gjennomgang av andre nyheter i blant annet Unity, inkludert en videodemonstrasjon, finnes her – riktignok basert på den nyeste betautgaven og ikke den endelige utgaven.

Ubuntu 14.04 LTS vil bli tilgjengelig for nedlasting fra denne siden den 17. april.