BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny og langsiktig utgave av Ubuntu

Canonical slapp i dag en ny versjon av Ubuntu Linux med inntil 5 års supportperiode.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. apr. 2008 - 15:44

Linux-distribusjonen Ubuntu oppgraderes to ganger i året. Dette kan være fint for mange privatbrukere, men mange bedrifter ønsker mer stabilitet og langsiktighet.

Derfor har Canonical, selskapet som står bak Ubuntu, sluppet en ny versjon av Ubuntu med ekstra lang supportperiode. Dette betyr blant annet at det vil bli gitt ut sikkerhetsoppdateringer til produktet i flere år framover.

Den nye versjonen, Ubuntu 8.04 LTS (Long Term Support),kommer i både en Desktop- og en Server-utgave. Desktop-utgaven vil støttes fram til 2011, mens serverutgaven vil støttes til 2013. De ordinære Ubuntu-utgavene støttes i minst 18 måneder.

Desktop-versjonen inkluderer nå de nyeste utgavene av mange sentrale produkter. Dette inkluderer blant annet Mozillas Firefox 3 (beta 5).

Inkludert er også bedre støtte for gjenkjenning av digitalkameraer og mobiltelefoner, sammen med fotoadministrasjonsprogrammet F-Spot.

Det loves bedre støtte for musikknedlasting og -deling, en videospiller med støtte for Youtube og integrasjon med Myth TV. Det følger i tillegg med programvare fra blant annet Adobe, Google, Real Networks, Nero, Skype, Corel, Parallels og Fluendo.

Brukergrensesnittet har nå støtte for gestikulering og utvidet støtte for talestyring med flere språk.

    Les også:

Ubuntu 8.04 LTS Server Edition er den fjerde serverversjonen av Ubuntu. Den kommer med et utvidet sett med infrastruktur-applikasjoner for nettverk, inkludert FreeRadius for autentisering, Munin for overvåking, VPN-løsningen OpenVPN og backupløsningen Bacula.

Sikkerheten er forbedret med integrasjon av AppArmor-policyer og forsterkning av kjernen.

På lagringssiden støttes nå iSCSI og DRBD.

Serveren skal kunne integreres med Active Directory gjennom LikeWise Open. Distribusjonen skal være den første som inkluderer Suns Open JDK.

På virtualiseringssiden er KVM nå inkludert for virtualisering av både applikasjoner og operativsystemer. Kjernen skal være forbedret slik at bruken av ressurser under virtualisering er mer optimal.

Serverversjonen er nå sertifisert for flere av Suns x64-baserte Sun Fire-servere, samt for applikasjoner fra blant annet Alfresco, Bacula, IBM, VMWare, Parallels, Qumranet, Tresys, Zarafa, Zend og Zimbra.

Den neste utgaven av Ubuntu, versjon 8.10, skal komme i oktober i år. Brukerne kan velge å oppgradere til denne eller fortsette med LTS-versjonen i flere år framover. Den neste LTS-versjonen skal komme om tre år.

Både server- og desktop-utgavene av Ubuntu 8.04 LTS (Hardy Heron ), kan lastes ned på denne siden.

Også de Ubuntu-baserte alternativene Kubuntu, Edubuntu og Xubuntu er nå tilgjengelige i nye utgaver.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.