Ny og raskere Firefox-beta om få uker

Firefox 3 skal ha bedre ytelse, bedre sikkerhet og mer funksjonalitet. Snart er den siste betaen klar.

Ny og raskere Firefox-beta om få uker

Firefox 3 skal ha bedre ytelse, bedre sikkerhet og mer funksjonalitet. Snart er den siste betaen klar.

Den tredje versjonen av Mozillas nettleser nærmer seg. Den andre betaversjonen ble sluppet for to uker siden, og nå forteller Mike Schroepfer, visepresident for teknikk i Mozilla, til ZDNet UK at den fjerde og siste betaversjonen vil bli klar i løpet av et par uker. I denne versjonen skal store deler av koden være skrevet om for å redusere minnebruken ytterligere. I tillegg skal den sentrale skriptmotoren ha blitt noe forbedret.

    Les også:

Mye tyder på at Javascript-ytelsen vil i det endelige produktet vil være langt høyere enn både i dagens versjon av Firefox og i beta 3-utgaven av Firefox 3. En uoffisiell sammenligning mellom disse utgavene, helt nye «builds» og noen konkurrerende produkter, viser at de nyeste Firefox 3-utgavene gjennomfører testen SunSpider JavaScript Benchmark på under en tredjedel av tiden som Firefox 2.0.0.12 bruker og omtrent halvparten av den tiden Firefox 3 beta 3 bruker.

Et annet tema Schroepfer tok opp, var sikkerheten ved innhenting av data fra flere kilder på en gang, noe som ofte benyttes av såkalte mashups. Ofte inneholder disse cross-site scripting-sårbarheter gjør det mulig for kriminelle å få brukerne til å laste ondsinnet kode.

I stedet for å bruke hacks som for eksempel integrerte iframes, ønskes det at slike tjenester tar i bruk en utvidet utgave av XMLHTTPrequest-teknikken, som lover å sørge for sikre forespørsler på tvers av nettsteder. Bak denne utgaven står blant annet Mozilla og Google. Et foreløpig utkast til standarden ble nylig utgitt av W3C.

- Kombinert med hvitelister vil XMLHTTPrequest-støtte på tvers av nettsteder fjerne behovet for å integrere iframes, som kan utnyttes, i websider, mener Schroepfer. Firefox 3 skal ha støtte for nettopp dette.

Firefox 3 vil også inkludere blokkeringsfunksjonalitet basert på en svarteliste som leveres av StopBadware.org. For et par uker siden ble denne funksjonen, som er implementert i dagens betaversjon, utsatt for en virkelig test. På nettstedet til Firebug, et Firefox-tillegg for debugging av websider, hadde noen satt inn ondsinnet kode.

- Firefox blokkerte tilgangen til nettstedet, noe vi først trodde var en feil i Firefox. I stedet var det et bevis på at den virkelig fungerte, sier Schroepfer.

Til toppen