BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny OpenDocument bedre for handicapede

En ny og handicapvennlig utgave av OpenDocument er blitt godkjent som OASIS-standard.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. feb. 2007 - 09:33

Medlemmene av organisasjonen OASIS har denne uken godkjent versjon 1.1 av OpenDocument Format som en OASIS-standard. Den nye versjonen er blitt utarbeidet i et samarbeid mellom støttegrupper for funksjonshemmede og leverandører av både kommersiell og åpen kildekode-basert programvare. Den nye standarden inkluderer derfor viktige forbedringer når det gjelder tilgjengelighet for å møte behovene til mennesker med funksjonshemminger.

- OpenDocument 1.1 er et praktisk XML-format som kan omdannes til den digitale talebokstandarden DAISY for mennesker som av forskjellige årsaker har vanskelig for å forholde seg til tekst, sier Dave Pawson ved britiske Royal National Institute of the Blind, i en pressemelding. Han mener at spesifikasjonen til OpenDocument 1.1 vil være brukbar lenge etter at kommersielle og proprietære formater er blitt vraket.

OpenDocument 1.1 skal støtte svaksynte eller blinde og mennesker med kognitive svekkelser. Standarden tilbyr en kort, alternativ tekst for dokumentelementer som hyperlenker, tegnede elementer og hot spots i image maps, men også lengre beskrivelser for de samme objektene dersom mer hjelp av nødvendig.

- Vi er begeistret over progresjonen til nå. Vårt syn på dette har endret seg over tid, sier Curtis Chong, president for National Federation of the Blind in Computer Science, i en pressemelding.

- OpenDocument er ikke lenger noe å frykte, slik vi trodde. OASIS-prosessen illustrerer hvordan det skal gjøres for å oppnå virkelig tilgjengelighet til både dokumentformatet og verktøyene for å manipulere det, sier Chong.

I tillegg til tekstdokumenter og regneark, definerer OpenDocument et presentasjonsformat.

- Navigering gjennom en presentasjon skaper spesielle vanskeligheter for blinde brukere. Ofte stemmer ikke den navigasjonsordenes på tastaturet med den visuelle flyten i presentasjonen, sier Don Harbison i IBM, som også er viseformann i OASIS ODF Adoption Committee.

- OpenDocument 1.1 inkluderer gir forfatteren en mulighet til å definere en logisk orden for tastaturnavigasjonen, sier Harbison.

I tillegg inkluderer den nye versjonen av OpenDocument funksjonalitet for å bevare strukturell semantikk importert fra andre formater, slik som topptekst i tabeller og forbindelser mellom bilder og billedtekst.

Selve spesifikasjonen er tilgjengelig her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.