Ny Opera-alfa for Linux

Opera Software publiserte torsdag den tredje offentlige alfa-utgaven av selskapets nettleser for Linux. Både nye egenskaper og bedre stabilitet er på plass.

Opera Software publiserte torsdag den tredje offentlige alfa-utgaven av selskapets nettleser for Linux. Både nye egenskaper og bedre stabilitet er på plass.

Opera 4.0a for Linux Technology Preview er som navnet sier den tredje alfautgaven av Opera Softwares nettleser for Linux-operativsystemet. Siden den forrige offentlige alfautgaven kom ut, har utviklingsgruppen hos Opera gjort en rekke endringer i koden til nettleseren.

Blant forbedringene i den siste utgaven finner vi bedre håndtering av så godt som alle standardene nettleseren støtter, cache-system, bedre skalering av bilder, støtte for animert grafikk, støtte for sikkerhetshåndtering, bedre støtte for rammer og mer effektiv reformatering av vinduene.

Koden til nettleseren er blitt renset grundig opp, slik at Opera 4.0 for Linux blir stadig mindre i størrelse. Foreløpig er Opera 4.0 for Linux statisk lenket til Qt 2.1-biblioteker. Når Qt 2.1 blir offisielt utgitt, vil det også komme en utgave av Opera 4.0 for Linux som støtter dynamisk lenking av Qt 2.1-biblioteker.

En del faktorer som har medført ustabilitet og krasj er blitt fjernet, men Opera Software innrømmer at nye årsaker til krasj er blitt introdusert.

Enkelte egenskaper mangler fortsatt eller er uferdige i Opera 4.0 for Linux. Dette inkluderer støtte for TIFF-bilder, vinduet for filoverføring, font-håndtering og brukerinnstillingene.

Det som stort sett er på plass inkluderer støtte for HTML 3.2 og 4.0, mesteparten av EcmaScript 1.1, CSS 1 og 2, cookies, HTTP 1.0 og 1.1, støtte for bildeformatene GIF, JPEG og PNG, bokmerker inkludert eksport og import, støtte for proxy-servere og XML.

Ifølge Opera Software planlegges det nå versjoner av Opera for en rekke andre Unix-baserte operativsystemer for forskjellige maskinvareplattformer. Dette inkluderer SGI IRIX, Sun Solaris, FreeBSD, OpenBSD, SCO UnixWare, SCO OpenServer og NetBSD. I tillegg planlegges det utgaver for Linux på plattformer som PowerPC, Alpha, MIPS, Sparc og kanskje StrongARM.

Men Opera Software tror ikke Opera 4.0 vil komme for alle disse plattformene, en del plattformer vil først støttes av senere utgaver.

Opera 4.0a for Linux Technology Preview 3 kan lastes ned fra Opera Softwares nettsted.

Til toppen