Ny oppdatering til skrivebordsmiljøet KDE

En stor oppdatering til skrivebordsmiljøet K Desktop Environment ble gjort tilgjengelig denne uken.

En stor oppdatering til skrivebordsmiljøet K Desktop Environment ble gjort tilgjengelig denne uken.

K Desktop Environment-prosjektet (KDE) annonserte i går at versjon 3.5 av skrivebordsmiljøet med samme navn nå er tilgjengelig. KDE er mye som brukergrensesnitt for både Linux og forskjellige Unix-varianter.

Blant de viktigste nyhetene er en forbedret utgave av nettleseren Konqueror. Denne skal kommer nå feilfritt gjennom CSS-testen Acid2. Kun Apples Safari skal ha gjort dette tidligere, og denne forbedrede funksjonaliteten er nå ført tilbake til Konqueror. Safari benytter komponenter som stammer fra Konqueror, blant annet visningsmotoren KHTML.

Konqueror gjør det nå også mulig for brukerne å hindre visning av annonser på nettsteder.

SuperKaramba er et verktøy som lar brukere velge enkle småprogrammer, "widgets", for visning av for eksempel værmelding og nyheter, systemmonitorer og alternativer til eksisterende funksjoner i applikasjonsstarterpanelet Kicker. Nye småprogrammer kan lastes ned ved å benytte KHotNewStuff-funksjonaliteten.

Lynmeldingsklienten Kopete har fått støtte for MSN- og Yahoo!-webkameraer, samt egendefinerte MSN-emotikoner.

For unge brukere og skoler er det blitt lagt til flere underholdende undervisningsprogrammer. Dette inkluderer KGeography som viser kart, hovedsteder og flagg, samt lar brukeren teste sine kunnskaper. Kanagram er et anagramspill med mulighet for redigering av vokabular og lyseffekter. Et anagram er et ord eller et uttrykk satt sammen av bokstavene fra et annet ord eller uttrykk.

blinKen er et hukommelsesspill som utfordrer brukerne til å huske sekvenser med stadig økende lengde. Det er basert på et spill som ble utgitt i 1978.

Dessuten er Kalzium, et program som viser det periodiske system, blitt redesignet og inneholder nye illustrasjoner, en ordbok, et sidepanel for beregninger og ny informasjon om grunnstoffene.

KDE 3.5 skal dessuten ha fått langt bedre støtte for flyttbare lagringsenheter, for eksempel minnepinner. Den nye støtten skal gjøre bruk av slike enheter langt enklere.

Dessuten skal KDE nå støtte POSIX kontrollister for filaksess (ACL) for filsystemer som er montert med ACL-støtte aktivert. Dialogen for mappeegenskaper skal automatisk oppdage dette og gi et enklere brukergrensesnitt for administrasjon av disse innstillingene.

KDE er basert på Qt-teknologien fra norske Trolltech. KDE 3.5 skal være den siste som er basert på Qt3. KDE 4, som kan ventes i 2006, skal derimot være basert på Qt4, som ble tilgjengelig tidligere i år.

Qt er et C++-utviklingsrammeverk med funksjonalitet for blant annet grafiske brukergrensesnitt, nettverksstøtte, XML, databasetilknytning og internasjonalisering. Programvare basert på Qt kan benytte den samme kildekoden uavhengig om programmene skal kjøres på Windows, Mac eller under vindussystemet X11. Qt kan benyttes fritt i programvare som utgis som åpen kildekode. Fra og med Qt4 er denne lisensregelen også blitt gjeldende for Windows-applikasjoner.

Til toppen