Ny optimisme for IT-studenter

Etter flere års tørke med stadig dårligere rekruttering av IT-studenter, har pendelen snudd.

Etter flere års tørke med stadig dårligere rekruttering av IT-studenter, har pendelen snudd.

Hele fjoråret var preget av optimisme og en åpenbar trend på nyrekrutteringer hos IT-selskaper. Men bransjen var fortsatt skadeskutt etter mange år med kostnadskutt og lite oppdrag.

Derfor var det erfarne konsulenter med teknologisk innsikt og forretningsforståelse som var preferert. De nyansatte forventet å gi klingende mynt i kassen fra første stund.

Nyutdannede studenter og arbeidsledige kom bakerst i køen. IT-bedriftene hadde verken råd eller vilje til å satse på «usikker arbeidskraft».

Dette har gitt negative ringevirkninger til IT-skolene, og det har vært påstått at IT-studier er blant de studiene hvor flest mislykkes. Norges Informasjonsteknologiske høyskole (NITH) har hatt halvmotiverte studenter, med 10 prosent frafall i året.

Fra toppåret 2000 har antall studenter sunket fra 2000 til i år 700 studenter. Bare fra i fjor har tallet blitt redusert med 150 studenter, bekrefter rektor Bjørn Hansen ved NITH til digi.no.

Men nå har pendelen snudd. Stadig flere bedrifter flagger at de nå vil satse på nyutdannende. Både Steria, Fast, Oracle og Objectware har gitt uttrykk for dette.

Kommunikasjonsdirektør Anders Lindgren i Steria forteller at av 60 nye jobber i Steria, var det over 1000 studenter som søkte på jobbene. 20 av dem blir tilbudt jobb.

Også Hansen forteller om stor interesse fra arbeidsgivere som ringer for å avtale besøk til skolen.

I april vil NITH igjen arrangere de såkalte karrieredagene, der bedrifter inviteres til å delta på stands. I fjor ble denne begivenheten droppet fordi det ikke var stor nok interesse blant bedriftene.

– Det var tøft i fjor, men vi biter tennene sammen. Til høsten forventer vi 1000 studenter som er en økning med 300, sier Hansen.

Han forteller at det er spesielt bachelor-studiene innen web-kommunikasjon og spillprogrammering som har vist seg å være populære studier.

På spillprogrammering lærer elevene å bygge opp dataspill, spillteori, interaksjonsdesign, grafikkprogrammering og 3D. Flere danske universiteter tilbyr nå master i spillprogrammering, som kan gi en videre mulighet fra bachelor-grad.

Til toppen