Ny orm smitter mobiltelefoner

En gruppe virusmakere har laget en orm som sprer seg automatisk mellom mobiltelefoner.

En gruppe virusmakere har laget en orm som sprer seg automatisk mellom mobiltelefoner.

Det russiske IT-sikkerhetsselskapet Kaspersky Labs har avdekket den første ormen som er i stand til å spre seg automatisk fra mobiltelefon til mobiltelefon. Ormen, døpt Cabir, skal ennå ikke ha gjort seg gjeldende i det fri.

Cabir skal være signert «Vallez», et psevdonym brukt av en internasjonal gruppe virusmakere kjent som 29a Labs. Gruppen er kjent for sine demonstrasjoner – «proof of concept» – av hva slags fandenskap man kan gjøre med ny teknologi. Den har blant annet stått for Cap, det første makroviruset som utløste en global epidemi; Stream, det første viruset for alternerende strømmer i NTFS; Donut, det første viruset for .NET; og Rugrat, det første viruset for Win64.

    Les også:

Cabir er kodet for å kjøre under operativsystemet Symbian OS, og er demonstrert på Nokia-telefoner. Det kan vise seg at ormen også kan smitte Symbian-telefoner fra andre leverandører, skriver Kaspersky. Den aktiveres hver gang en smittet telefon slås på, og bruker Bluetooth for å spre seg til andre mobiltelefoner. Den oppretter automatisk en Bluetooth-forbindelse til den første mobilen den finner i nærområdet, og overfører seg selv som en SIS-fil, altså en Symbian distribusjonsfil, forkledd som en del av sikkerhetsverktøyet (!) Caribe Security Manager. Bortsett fra den kontinuerlige skanningen og filoverføringen over Bluetooth, gjør ikke ormen annet enn å skrive «Caribe» på mobilens skjerm.

Cabir er med andre ingen konkret trussel ennå. Men konseptet kan vise seg å danne modell for framtidig hærverk mot mobilbrukere. Ormen er ikke bare den første som automatisk smitter mobiltelefoner, den er også den første som spesifikt bruker Bluetooth til å spre seg. Det innebærer at både Symbian og Bluetooth må tenke hensiktsmessige mottrekk.

Til toppen