Ny partner for Telenor i India

Sudhir Valia har bakgrunn fra finans og farmasøytisk industri.

Ny partner for Telenor i India
Telenors nye operatør i India, Telewings, får Lakshdeep Investments and Finance inn på eiersiden. Bilde:

Telenor melder at de fått en ny partner i India, i form av investeringsselskapet Lakshdeep Investments & Finance.

Lakshdeep skal i første omgang bidra med en «avtalt» (beløpet er ikke oppgitt) investering i Telenors nyopprettede indiske datterselskap Telewings Communications. Telewings har søkt om prekvalifisering for å delta i den varslede auksjonen av GSM-lisenser som må omfordeles etter en korrupsjonsskandale. Blant dem som mister sine lisenser er Telenors nåværende indiske operatør Uninor.

Dersom Telenor bestemmer seg for å delta i auksjonen og vinner fram med sine bud slik at Telewings kan overta alle eiendeler til Uninor, skal Lakshdeep bidra med tilstrekkelig kapital til at Telenors andel i Telewings reduseres til 74 prosent. Indisk lov tillater ikke utenlandske selskaper å ha større eierandel i nasjonale teleoperatører enn 74 prosent. Uninors lisens utløper 18. januar 2013.

Til Indianexpress.com sier Carnegie-analytiker Espen Torgersen at Lakshdeep er «folk som muliggjør internasjonal eierskap».

Lakshdeep kontrolleres av Sudhir Valia. Han er mest kjent for å være styremedlem på heltid («executive director») i det globale indiske legemiddelselskapet Sun Pharma, som ble grunnlagt i 2003 av hans svigerbror Dilip Shanghvi. Sun Pharma har 11 200 ansatte og en årsomsetning på 1,5 milliarder dollar.