Ny partner skal sikre Telenor politiske kontakter

Etter vel tre år i det russiske markedet trenger Telenor politiske kontakter for ikke å falle for langt etter sine konkurrenter. Derfor er Alfa Group invitert med som strategisk partner sammen med Telenor, i selskapets satsing i det russiske mobilselskapet VimpelCom.

Telenors nye samarbeidspartmer er telekomdelen i Alfa Group, Eco Telecom, som nå kjøper seg inn i VimpelCom. En viktig del av avtalen er VimpelComs datteselskap VimpelCom-Region, som sitter med mobillisenser for store deler av Russland utenfor Moskva.

Det har vært samtaler mellom partene om det russiske selskapets inntreden i mobilprosjektet i flere måneder.

Utbyggingen av de regionale mobilnettene har så langt stått i stampe, men med Alfa Groups inntreden på eiersiden er det klart at også denne nå kommer i gang. Alfa Group kjøper aksjer i de to VimpelCom-selskapene for tilsammen 220 millioner dollar eller nesten 2 milliarder kroner.

Alfa Group er ett av flere store industrikonsortier i Russland som anses å ha gode politiske kontakter i landet. Selskapet ble etablert i 1998 og er i dag en av Russlands største finans- og industrigrupper. Konglomeratet kontrollerer blant annet en av landets største banker med et godt utbygd russisk filialnett, samt eier en del av Golden Telecom.

Telenor lar seg vanne noe ut i forbindelse med emisjonen, fra dagens 30 prosent, men beholder negativ kontroll med 25 prosent og en stemme i VimpelCom ved å kjøpe aksjer for vel 25 millioner dollar, blant annet fra grunnleggeren av selskapet Dr. Dmitri Zimin, som nå trekker seg som selskapets "General Director".

Telenor har samtidig en opsjon på å kjøpe seg opp til en minoritetspost i VimpelCom-Region.

Konsernsjef i Telenor, Tormod Hermansen, sier at utsiktene for vekst i Russland er meget gode.

- Med en befolkning på 145 millioner mennesker og foreløpig bare 3,4 millioner mobilabonnenter på landsbasis, er VimpelCom godt posisjonert til å styrke sin rolle som en ledende nasjonal mobiloperatør i Russland.

Ettersom Zimin trekker seg er det en mann fra Telenors norske mobilsatsing, Jo Lunder, som nå er blitt det russiske mobilselskapets toppsjef.

Telenor og Alfa Group skal nominere alle ni medlemmene av VimpelComs styre, hvorav tre uavhengige. Telenor skal nominere fem medlemmer, hvorav en etter samtykke med Alfa Group.

VimpelCom er den nest største mobiloperatøren i Russland, med drøyt 1 million kunder - i hovedsak i Moskva-regionen der VimpelCom sitter med en markedsandel på vel 40 prosent.

Hovedkonkurrenten er MTS, der Deutsche Telekom er internasjonal partner. I tillegg kommer Sonic Duo trolig i drift i år, med finske Sonera på eiersiden.

Til toppen