Ny PC billigere enn å fikse feil

Jeg kunne sikkert ha funnet feilen, men det lønner seg neppe.

Jeg kunne sikkert ha funnet feilen, men det lønner seg neppe.

Norge hang lenge etter i prisfallet på PCer, men det siste året har redusert prisene på både stasjonære og bærebare PCer kraftig. Skal du bruker vanlige kontorprogrammer, får du en mer enn kraftig nok maskin for 5-6000 kroner. Beholder du skjerm, tastatur og mus, kan du spare enda mer.

Dette gjør noe med hvor store feil din gamle maskin skal ha før du kjøper en ny. Undertegnede har nettopp gjort dette valget.

Nå skal det raskt først opplyses at maskinen jeg nå snart skal pensjonere er over tre år gammel - det er en Pentium 733 Mhz maskin. Maskinen har lenge slitt med to småfeil - den ene lydkanalen fungerer ikke og jeg får en kryptisk feilmelding under oppstart fra Windows XP. Feilene har så langt ikke hatt noen konsekvenser, men i løpet av august ble maskinen plutselig ustabil.

Det er vanskelig å se noe mønster, den både fryser og rebooter seg selv et par ganger om dagen mens jeg jobber i forskjellige programmer. Jeg har ryddet opp i Registery og har ikke virus eller unormalt mye programvare installert.

Svaret er sannsynligvis å reinstallere Windows XP og dermed alle applikasjonene mine på nytt. Dette spiser fort opp ganske mye av en arbeidsdag og jeg ville likevel sittet igjen med en gammel maskin.

Det er derfor enklere å gi opp og kjøpe ny maskin.

Ja, det er litt feigt, men jeg er godt et eksempel på en medarbeider i norsk næringsliv. Tid er det dyrest vi har og det tar tid å tukle og lete. Hadde jeg vært garantert å få en mer stabil maskin ved en reinstallering, hadde jeg gjort det.

Men sjansen for at samme problemet dukker opp igjen er definitivt til stedet. Det kan være en driver som på nytt tas i bruk, kanskje er det en maskinvarefeil, kanskje er det en kombinasjon av mange faktorer og en av de mange oppdateringene av Windows XP jeg har godtatt.

Med en ny maskin sparer jeg tid - Windows XP kommer ferdig installert og jeg får oppgradert maskinvare som er tilpasset XP.

Analyseselskapet Gartner har lenge påpekt at maskinvare-prisen bare er en liten del av den totale prisen for å eie og bruke en PC. Mesteparten av prisen betaler du i form av installasjon, drift, feilsøking, opplæring og annen tapt tid. I en oppdatert analyse understreket Gartner nylig at det er lite å spare på å beholde maskiner over treårs-alderen - da stiger vedlikeholdsutgiftene.

    Les også:

I intet land er dette mer sant enn i Norge. Vi er trolig verdens aller rikeste land og har i hvertfall et av de høyeste lønnsnivåene i verden. Når disse har steget og PC-prisene har falt, bør du sannsyligvis ikke en gang kaste vekk tid på å regne. Logge deg på nærmeste nettbutikk og kjøp en ny.

For du hadde vel ikke tenkt å kaste bort tid/penger på å besøke en leverandør eller snakke på telefonen?

Til toppen