Ny PDF-leser lansert med gammel Flash

Adobe Reader XI kom i helgen.

Ny PDF-leser lansert med gammel Flash
Adobe Reader XI har fått omfattende kommenteringsmuligheter. Bilde: digi.no

Adobe har kommet med selskapets ellevte versjon av Adobe Reader – det kanskje mest brukte verktøyet for å lese PDF-dokumenter. Ifølge Adobe har Reader gjennom årene blitt lastet ned mer enn én milliard ganger.

Den nye versjonen inkluderer en hel del nyheter. Blant annet er det nå mulig å kommentere dokumenter ved hjelp av alt fra tekst, stempler, filvedlegg og lydopptak, til tegnede former som linjer, former og kommentarsymboler i fri form.

Nytt er også en modus for berøringsskjermer. Denne støttes av OS X Mountain Lion og Windows 8.

Dokumentene kan lagres direkte til nettskytjenesten Acrobat.com. Derfra kan de åpnes i for eksempel Adobe Reader for Android eller iOS, som også er tilgjengelige i nye versjoner. Dokumenter som sendes for signering kan spores via Adobe EchoSign.

Sikkerhet

Sikkerheten har lenge vært et problem med Adobe Reader, men problemet ble betydelig redusert med Protected Mode, som ble innført i forrige versjon av programvare.

Nå har Adobe forbedret Protected Mode i Reader XI ved at det er ytterligere separert fra resten av systemet. Selskapet tilbyr også PDF Whitelistining Framework, som gjør det mulig å åpne for JavaScript-kjøring i for eksempel bare sertifiserte dokumenter.

Bibliotekfilen som gir Adobe Reader XI Flash-støtte, inkluderer trolig flere sårbarheter som har blitt fjernet i den separate utgaven av Adobe Flash Player.
Bibliotekfilen som gir Adobe Reader XI Flash-støtte, inkluderer trolig flere sårbarheter som har blitt fjernet i den separate utgaven av Adobe Flash Player. Bilde: digi.no

Adobe Reader har inkludert Flash Player i lang tid, men en leser har tipset oss om at det med denne helt nye versjonen av PDF-leseren følger med en eldre og usikkert versjon av Flash Player, nemlig 11.4.402.265. Den nyeste versjonen av Flash Player i denne serien er 11.4.402.287, hvor 25 alvorlige sårbarheter ble fjernet. Det kan godt tenkes at disse sårbarhetene ikke lar seg utnytte via Adobe Reader, men det er vanskelig å se noe god grunn til at ikke den aller nyeste versjonen følger med et helt ny utgivelse av Adobe Reader.

Adobe lover også bedre støtte for utrulling i bedrifter, også i virtuelle omgivelser.

Adobe Reader XI kan lastes ned fra denne siden.