BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny plastminne kan erstatte DVD-er

Minnekretser i et nytt plastmateriale vil kunne leses uten mekanikk og lagre en GB per kubikkcentimeter.

13. nov. 2003 - 09:07

I dagens utgave av vitenskapsmagasinet Nature er det en rapport fra forskere ved Princeton University, nærmere bestemt det nylig etablerte Princeton Institute for the Science and Technology of Materials, under ledelse av professor Stephen Forrest. Rapporten gjør rede for en ny type hybrid minne som kombinerer et organisk polymer (plast) kalt PEDOT med silisium og annet ikke-organisk materiale. Forskerne tror et kommersielt produkt kan komme på markedet innen fem år. Hewlett-Packard har finansiert forskningen, og har ansatt alle forskerne bak rapporten, med unntak av Forrest. Selskapet har førsterett til eventuelle produkter.

PEDOT er et gjennomsiktig og elektrisk ledende materiale som har lenge vært brukt som antistatisk lag på fotofilm, samt for gjennomsiktige ledninger i dataskjermer. Forskerne oppdaget at PEDOT virker som en sikring: Materialet leder strøm ved lave spenninger, men mister ledningsevnen for alltid når det utsettes for høye spenninger. Denne egenskapen kan brukes til å lagre data: Hvis materiale leder strøm, er bitverdien 1, ønsker man å lagre bitverdien 0, utsetter man det for høy spenning.

I artikkelen i Nature forteller Princeton-forskerne hvordan de bygget et gitter av ørsmå "PEDOT-sikringer" for å få til det de kaller "organic WORM", altså et plastminne som kan skrives til én gang, og som oppbevarer data varig uten å settes under spenning. Det er ikke nødvendig med laser eller mekanikk for å lese innholdet. Det holder med vanlig elektronikk. Gitteret er tynt som vanlig papir, og vil kunne framstilles med en tetthet på én megabit per kvadratmillimeter. Ved å plasseres gitre i lag, vil man kunne oppnå et minnemateriale med en kapasitet på en gigabyte per kubikkcentimeter, størrelsen på en sukkerbit.

Avlesingen skal allerede gå svært raskt – det er, som kjent, problemet til konkurrerende teknologi for plastminne, blant annet prosjektet til det norske selskapet Opticom – og krever lite energi. Det tyder på at PEDOT-minnet vil passe godt i bærbare, batteridrevne enheter.

Forskerne mener de nye brikkene vil kunne produseres langt enklere enn de omstendelige prosessene med sterile rom og høye temperaturer som DRAM og Flash-minne krever i dag, og at de følgelig også vil kunne gjøres svært rimelige. Den største utfordringen vil være å få til en vellykket stabling av minnelagene, samt å vise at PEDOT-minnet kan avspille video.

Nettstedet Science Blog har en lang artikkel med påfølgende debatt: New memory device could offer smaller, simpler way to archive data. Eurekalert tilbyr en forklarende skisse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.