Ny programvare kan kutte server-kjøp

De fleste PC-prosessorer går for det meste på tomgang. Ny programvare gjør at denne datakraften kan erstatte dyre servere.

De fleste PC-prosessorer går for det meste på tomgang. Ny programvare gjør at denne datakraften kan erstatte dyre servere.

Amerikanske Datasynapse har lansert programvare som lar deg spre store datajobber til alle PC-er på kontoret selv om de er i bruk. For de fleste av oss bruker PC-en til å skrive og regne, noe som langt fra utnytter kapasiteten i de stadig raskere PC-prosessorene. De går derfor mesteparten av tiden på tomgang. Denne ledige datakraften kan du nå utnytte til en rekke typer oppgaver.

Såkalt distribuert prosessering har hittil bare vært brukt i frivillige prosjekter. Du kan blant annet la SETI-prosjektet, som leter etter liv i verdensrommet, eller kreftforskning bruke regnekraften i maskinen din når du ikke bruker maskinen.
Men amerikanske Datasynapse har utviklet et bedre system for lokale nettverk. Systemet låner ikke bare maskiner som ikke er i bruk, men også maskiner som ikke bruker all kapasiteten sin.


Det amerikanske meglerhuset First Union har kjøpt programvaren for å la selskapets PC-er overta mye av talltyggingen de trenger å gjøre. Alternativet hadde vært en større opprustning av server-parken, skriver Reuters.

Intel har omtalt prosjektet og forteller at meglerselskapet brukte tidligere 44 minutter på en kompleks, daglig regneoperasjon som nå går unna på bare 33 sekunder. Les mer i Intels rapport.


Webproc, som programvaren heter, kan fordele regnejobber automatisk til 100 PC-er. I First Unions tilfelle trenger selskapet bare den ekstra datakraften noen få timer midt på dagen. Systemet kan dog bare brukes på typiske regnejobber som lar seg splitte opp i biter. Systemet kan ikke erstatte for eksempel en Internett-server.

Webproc kan også brukes til å kjøpe datakraft fra eksterne leverandører når dette trenges. Du kan lese mer om systemet på hjemmesidene til Datasynapse.. Server-delen av programvaren er tilgjengelig både for Windows, Linux og Sun Solaris.

Til toppen