Ny programvare lar døve bruke mobiltelefon

Et israelsk selskap har sammen med Israels største mobiloperatør lansert PC-programvare som gjør det mulig for døve å lese hva andre sier i en mobiltelefonsamtale.

Et israelsk selskap har sammen med Israels største mobiloperatør lansert PC-programvare som gjør det mulig for døve å lese hva andre sier i en mobiltelefonsamtale.

De to israelske selskapene Cellcom og SpeechView lanserte tirsdag denne uken en programvare som vil la døve og tunghørte kunne kommunisere per mobiltelefon. Det hele avhenger riktignok at man har en PC for hånden, selv om en PDA-utgave er under planlegging. Det ideelle, å vise ansiktet på skjermen til mobiltelefonen, er ikke nevnt.

Det nye programmet, som ifølge Reuters heter 'LipCcell', installeres på brukeres datamaskiner som er tilkoblet mobiltelefonen ved hjelp av en kabel. Programvaren oversetter da stemmen i "den andre enden" til et tredimensjonalt, animert ansikt på skjermen til datamaskinen, hvor leppene beveges i sanntids synkronisering med stemmen, slik at den hørselshemmede kan lese av leppebevegelsene.

I tillegg benytter LipCcell farger på det animerte ansiktets nese og kinn for å skille mellom lyder som er veldig like.

Produktet, som inkluderer en CD med programvare og kabel mellom datamaskin og mobiltelefon, koster i Israel 125 dollar. LipCcell distribueres i Israel av Cellcom, landets største mobiltelefonioperatør.

Til Reuters forteller Tzvika Nayman, administrerende direktør i SpeechView, at det kreves noe grunnleggende trening for å kunne oversette nyansene i leppebevegelsene til det animerte ansiktet.

SpeechView har søkt globalt patent på teknologien og arbeider nå med mobiltelefonioperatører i Storbritannia, Belgia og Nederland for videre distribusjon av produktet.

- Det finnes ingen språkbegrensninger, sier Nayman, og legger til at alle fonetiske språk kan oversettes av programvaren.

Reuven Baram, formann for Shema-organisasjonen i Haifa, et senter for hørselshemmede, sier til Reuters at teknologien vil være et betydelig bidrag til døvesamfunnet, men la til at én student hadde hatt visse problemer med å lese av leppene til figuren.

Til toppen