Ny prosess for fikser til Linux

Linus Torvalds foreslår en ny måte å dokumentere hvordan Linux fikses og forbedres.

Linus Torvalds foreslår en ny måte å dokumentere hvordan Linux fikses og forbedres.

Mannen bak Linux, Linus Torvalds, har sirkulert en e-post i åpen kildekodefellesskapet der han foreslår en ny prosess for å dokumentere hvem som leverer hva av fikser og forbedringer til operativsystemet. E-posten er tilgjengelig her: Explicitly documenting patch submission.

Torvalds foreslår at utviklere som sender inn fikser til Linux, legger ved en egenerklæring der de redegjør for opphavet til fiksen. Erklæringen er døpt Developer's Certificate of Origin, og krever at utvikleren garanterer ett av tre forhold:

  1. at man selv har laget fiksen og har rett til å sende den inn etter den oppgitte lisensen
  2. at man har bygget fiksen på arbeid som er dekket av en tilbørlig lisens, og at ens egne endringer også dekkes av en tilbørlig lisens
  3. at man ikke selv er opphav til koden, men kan garantere at den er utarbeidet i henhold til betingelsene under punktene ovenfor

Foranledningen til at Torvalds fremmer dette forslaget, er søksmålet som SCO Group har anlagt mot IBM under påskudd av at IBM skal ha skjenket SCOs proprietære kode til Linux. Torvalds fastholder at søksmålet dreier seg om kode han selv skrev for ti år siden, og at det ikke har vært spesielt vanskelig å dokumentere dette. På den andre siden mener han at det nye sertifikatet vil gjøre det lettere for ham å forsikre seg at fiksflommen holder en nødvendig standard, og gjøre det enkelt å skjære gjennom enhver diskusjon om hvem som har bidratt med hva.

Daglig leder i Open Source Development Labs (OSDL), Stuart Cohen, uttaler til amerikansk presse at organisasjonen støtter forslaget.

Til toppen