Ny prosessor for 3D-lyd

Aureal Semiconductor annonserte torsdag at selskapets nye Vortex 2 lydprosessor nå er tilgjengelig. Prosessoren skal være tilpasset selskapets A3D 2.0 3D-lydteknologi, i tillegg til Microsofts DirectSound 3D.

Vortex 2 skal ifølge Aureal utnytte en spesiell arkitektur som selskapet har utviklet for å håndtere strømmen av lyddata. Denne skal ha flere betydelige fordeler framfor andre PCI-baserte lydenheter. Dette skyldes blant annet at de fleste konkurrerende produktene er basert på enten store programmérbare DSP-er (digitale signalprosessorer) eller arkitekturer med fast topologi som mangler programmeringsmulighetene Aureal mener er nødvendige for fleksibel ruting av lydstrømmer.

Vortex 2-brikken kan tilby en maskinvarebasert A3D- og DirectSound3D-motor med 16 stemmer og en maskinvarebasert 64 stemmers A3D 2.0 Wavetracing motor med modellering av akustiske karakteristikker av miljøet, inkludert veggrefleksjoner. Maskinvaren inneholder også en DirectSound-motor som støtter 96 forskjellige kilder.

Brikken støtter en lydtabell (wavetable) med opptil 320 stemmer i MIDI og DirectMusic. 64 av stemmene er maskinvarebaserte, mens de antallet programvarebaserte stemmer avhenger av hvor kraftig prosessor PC-en har.

Vortex 2-kortet inkluderer en maskinvarebasert grafisk korreksjonsledd (equalizer) med ti bånd per kanal. Denne tilbyr stereo-korreksjon med 96dB signal/støy forhold. En spesielt laget krets for kansellering av krysstale skal sørge for effektiv A3D-avspilling på mellom 2 og 7.1 kanaler.

A3D er en lydteknologi som skal tilby en virkelighetstro lydopplevelse ved å omringe lytteren med lyd i alle de tre dimensjonene ved hjelp av par av ordinære høyttalere eller hodetelefoner. A3D ble opprinnelig utviklet på oppdrag av NASA. A3D 2.0 er en videreutvikling av A3D.

Ifølge Aureal vil de første kortene med Vortex 2-brikken bli tilgjengelige i løpet av september. Diamond er blant de lydkortprodusentene som vil benytte seg av denne brikken. Disse lydkortene vil helt klart konkurrere med Creative Labs' Sound Blaster Live, som kommer på markedet i Norge i september. Dette kortet hevdes å støtte A3D, men skal ifølge Aureal ha uekte A3D-drivere som ruter kall fra A3D-spill til DirectSound3D-algoritmer i PC-ens prosessor.

Til toppen