Ny prosessor har mange tusen kjerner

Et ny prosessor med opptil flere tusen kjerner lover høy ytelse og svært lav strømforbruk.

Et ny prosessor med opptil flere tusen kjerner lover høy ytelse og svært lav strømforbruk.

Et nytt prosessorselskap, Rapport Inc, har latt seg presentere i artikler i blant annet Wall Street Journal, New York Times og San Jose Mercury News. Selskapet ble opprettet i 2001. Det har utviklet en teknologi kalt Kilocore, som går ut på å bygge prosessorer med opptil flere tusen kjerner, som fungerer som små parallelt prosesserende datamaskiner.

Kilocore-prosessoren tilbyr høy ytelse på spesialiserte oppgaver, og kan rekonfigureres i sanntid fra en oppgave til en annen, gjennom spesiell programvare. Teknologien stammer fra sju års forskning og utvikling ved Carnegie Mellon University. Rapport har en eksklusiv lisens for å utnytte teknologien kommersielt.

Den første prototypen er en åtte biters prosessor med 256 kjerner som kjøres i 125 MHz. På selskapets nettsted vises det til en prøvekjøring med dekryptering av 24 biters video i en oppløsning på 320 ganger 240 punkter, med IDEA-algoritmen. Sammenliknet med en eldre PDA-prosessor av typen ARM7 i 50 MHz er Kilocore 10 ganger så rask og bruker en femdel av strømmen (100 mW mot 500 mW). Sammenliknet med en eldre PC-prosessor, Pentium III i 1,8 GHz, er Kilocore tre ganger så rask og nøyer seg med 350 mW mot Pentium-prosessorens 75 watt.

Sammenlikningen avspeiler at Rapport tar sikte på å angripe mobilmarkedet, ikke bare med bedre løsninger for video, men også forandre avgrensede oppgaver som må forene høy ytelse med lavt strømforbruk. Selskapet sier de ser videre på akselerering av PowerPC-applikasjoner, sikkerhet, søkeoppgaver, XML-akselerasjon, bladservere, biometri og bildeprosessering. IBM samarbeider med Rapport om å utvikle en 1024-kjerners utgave som skal komme i løpet av 2007, og har invitert selskapet til å bli med i Power.org-alliansen som støtter PowerPC-teknologien.

Rapport mener Kilocore-teknologiens evne til å la seg omprogrammere i sanntid, kan komme godt med for leverandører som er avhengig av å kunne fininnstille algoritmer for å holde tritt med nye standarder og stadig høyere krav til ytelse.

    Les også:

Til toppen