Ny Qt skal gi langt bedre ytelse

Qt Software både fornyer, lanserer og legger ned Qt-produkter.

Ny Qt skal gi langt bedre ytelse
Bilde:

Nokia kunngjorde i går at selskapet Qt Software-virksomhet har gjort tilgjengelig versjon 4.5 av applikasjonsrammeverktet Qt.

Qt 4.5 er den første utgaven av rammeverket som er tilgjengelig også med LGPL-lisens, i tillegg til den kommersielle lisensen og GPL. LGPL-utgaven kan inkluderes i proprietær programvare basert på Qt uten at det må betales lisensavgift.

Qt Software har også opprettet en ny, teknisk supportpakke for brukerne av åpen kildekode-lisensene. Utviklere som benytter disse lisensene kan nå kjøpe support fra selskapet.

Den nye Qt-utgaven inkluderer flere nyheter. Den viktigste skal være ytelsesforbedringer på tvers av hele rammeverket. Dette gjelder ikke minst grafikksystemet, datahånderingen og webmotoren, WebKit.

Integrasjonen med WebKit inkluderer også nyheter som bedre skal kunne mikse systemspesifikt innhold med webinnhold. Dette inkluderer støtte for plugins via Netscape Plugin API, slik at blant annet Flash-innhold kan vises i Qt-applikasjoner. Det loves også mer avansert, webbaserte brukergrensesnitteffekter og bedre JavaScript-ytelse med WebKits nye JavaScript-motor.

Qt 4.5 skal nå også støtte Apples Cocoa-rammeverk. Dette kommer i tillegg til Carbon-rammeverket som Qt har støttet til nå. Dette skal bety at man kan bruke den samme koden til å lage programvare støtter både 32- og 64-bits Mac-systemer med både Intel- og PowerPC-prosessorer.

I tillegg lanserte selskapet Qt Creator, et nytt kryssplattform IDE-produkt (Integrated Development Environment). Sammen med Qt 4.5 utgjør dette Qt SDK. Qt Creator skal være designet for å være enkelt å komme i gang med for utviklere som fra før har liten erfaring med Qt. Verktøyet inkluderer et redigeringsverktøy for C++-kode, et kontekstsensitivt hjelpesystem, en visuell debugger, system for administrasjon av kildekode og verktøy for prosjektadministrasjon og bygging.

Qt Creator er utgitt med lisensen LGPL version 2.1. Det vil være mulig å komme med bidra til dette produktet, som er tilgjengelig for Windows, Linux og Mac OS. Ifølge Qt Software vil det komme støtte for integrerte plattformer i løpet av noen måneder.

Hele Qt SDK kan lastes ned fra denne siden som en pakke som skal være enkel å installere.

Samtidig melder Qt Software at selskapet legger ned Qt Extended som et separat produkt. I stedet vil utvalgt funksjonalitet flyttes over i Qt-rammeverket.

Den siste utgave av Qt Exteded vil være versjon 4.4.3, som etter planen skal slippes den 5. mars i år. Deretter vil den vedlikeholdes i ytterligere ett år.

Denne nedleggelsen kommer i tillegg til nedleggelsen av Qt Jambo, som ble kunngjort for to uker siden.

Begge deler er et resultat av at Qt Software ønsker å bruke ressursene på selve Qt i stedet.

Les mer om: