SIKKERHET

Ny rapport: Kraftig økning i skadevare rettet mot Mac-plattformen og bedrifter

closeup of a young man typing in a computer keyboard in gloom, with a dramatic effect
closeup of a young man typing in a computer keyboard in gloom, with a dramatic effect Foto: Colourbox/27131526
29. apr. 2019 - 09:06

Mac-plattformen har vært ansett som vesentlig tryggere enn Windows-plattformen når det gjelder skadevare, men dette er så smått i ferd med å endre seg. Nå rapporteres det at forekomsten av Mac-virus har økt kraftig på kort tid, melder Apple Insider.

Ifølge den siste kvartalsrapporten Cybercrime Tactics and Techniques fra sikkerhetsselskapet Malwarebytes gikk antallet skadevareprogrammer på macOS-plattformen opp med hele 60 prosent bare de siste tre månedene.

Sterk adware-vekst

Det er særlig adware-programvare som er sterkt økende på Apples plattform. Forekomsten av adware har ifølge Malwarebytes økt med hele 200 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor, og det er primært Mac som har stått for denne økningen.

Det hyppigst forekommende problemet på Mac-plattformen er en PUP-programvare (potentially unwanted program) kalt PCVARK. De neste tre på listen heter MacKeeper, MacBooster og MPlayerX, som tidligere toppen listen.

En skadevarefamilie under navnet NewTab har dessuten hoppet fra 60. plass helt opp til til fjerdeplassen i den siste kvartalsrapporten, så denne har altså økt svært kraftig i utbredelse.

Trusler rettet mot bedrifter, inndelt i kategori. <i>Foto:  Malwarebytes</i>
Trusler rettet mot bedrifter, inndelt i kategori. Foto:  Malwarebytes

Sterk økning i bedriftsrettede trusler

Et annet hovedfunn i Malwarebytes seneste rapport er at bedrifter i økende grad er målet for skadevare. Totalt sett har antallet trusler rettet mot bedrifter økt med hele 235 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, mens trusler rettet mot forbrukere har sunket med 24 prosent.

Det er særlig bedriftsrettet utpressingsvare som er på full fart tilbake. Denne type angrep har gått opp med hele 195 prosent fra fjerde kvartal 2018 til det første kvartalet i år, og sammenlignet med samme periode i fjor har økningen vært på solide 500 prosent. Den forbrukerrettede utpressingsvaren har imidlertid hatt en nedgang på 33 prosent.

På grunn av den store nedgangen i de forbrukerrettede truslene har forekomsten av skadevare totalt sett gått ned ganske kraftig. Sammenlignet med det siste kvartalet i 2018 ved den totale nedgangen på 35 prosent i årets første kvartal, ifølge Malwarebytes.

Ellers konkluderer rapporten med at forbrukerrettede kryptominere, programvare som utnytter datakraft i det skjulte til å utvinne kryptovaluta, så å si er utryddet.

Hele rapporten kan du lese på denne siden.

Les også: Har klienter som fortsatt blir infisert av WannaCry »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.