Ny rapport om Helseplattformen: Frykt for flere alvorlige feil

Det meldes om frykt for flere alvorlige feil i en ny rapport om Helseplattformen. Blant dem er at pasientinformasjon kan glippe, samt at arbeidsflyten hemmes.

Helseplattformen ble innført ved St. Olavs hospital i november i fjor. Fortsatt er det mange problemer med det nye pasientjournalsystemet.
Helseplattformen ble innført ved St. Olavs hospital i november i fjor. Fortsatt er det mange problemer med det nye pasientjournalsystemet. Foto: Gorm Kallestad/NTB
13. sep. 2023 - 05:53

Snart ti måneder etter at journalsystemet ble innført ved St. Olavs hospital, forteller brukere om frykt for at det kan oppstå feil med alvorlige konsekvenser, skriver Adresseavisen.

Det var i mars at styret i Helseplattformen vedtok å gjennomføre en ekstern revisjon av journalsystemet. Målet med revisjonen var å avdekke risikoområder og om det foreligger flere alvorlige feil i løsningen.

«Til tross for positiv utvikling på mange områder, flagger aktørene fortsatt en rekke områder man mener representerer sannsynlighet for feil med alvorlige konsekvenser», heter det i rapporten, ifølge avisen.

Revisjonen som er gjennomført, har blant annet bestått i et 40-talls møter og intervjuer med over 100 personer. De har også fått demonstrert journalsystemet og har fulgt fiktive pasientforløp for å avdekke risikoer.

Noen av funnene i rapporten er at det ofte forekommer at en epikrise havner feil, samt at pasienter blir forvirret av informasjonen i Helsami-appen.

Resultatet av revisjonen er en liste med 25 anbefalinger til hva som konkret bør gjøres.

Blant de viktigste prioriteringene er å gjenreise tilliten til meldingsutveksling, samt å øke brukervennligheten for de ansatte og for pasienter i appen, skriver avisa.

Helseplattformen er en felles digital plattform for hele helsetjenesten i Midt-Norge. Målet da den ble innført i november i fjor ved St. Olavs hospital i Trondheim, var bedre informasjonsflyt og økt pasientsikkerhet.

I stedet har det vært en rekke problemer og varsler knyttet til det nye datasystemet, noe som førte til at Helsetilsynet og Statsforvalteren i Trøndelag i januar igangsatte et tilsyn. Innføring av Helseplattformen har ført til økt risiko for svikt i pasientbehandlingen, slo Helsetilsynet fast i en rapport om tilsynet.

St. Olavs hospital i Trondheim trenger hjelp fra andre sykehus med pasientbehandling. Årsaken skal være at de ikke får dekket behovet for vikarer fordi folk ikke ønsker å jobbe med den skandalerammede Helseplattformen.
Les også

St. Olavs-ansatte vil ikke jobbe med Helseplattformen – pasienter må flyttes

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.