Ny regler stopper ikke PC-er på fly

Luftfartstilsynet har innført nye regler for håndbagasjen, men reglene rammer ikke PCer.

10. august i år ble det avslørt konkrete planer om å bruke flytende eksplosiver for å sprenge fly på vei fra London til USA. Dette er en ny trussel mot flysikkerheten.

EU har derfor vedtatt nye regler som begrenser hva passasjerer kan ha med i håndbagasjen. Reglene vil gjelde i Norge fra 6. november, som i hovedsak gjelder flytende væsker du kan ta med i håndbagasjen, gjennom sikkerhetskontrollen.

En kort periode etter avsløringen ble det også i Norge innført skjerpede regler for hvordan PC-en skal oppbevares under flyreiser. Det ble innført strenge restriksjoner på håndbagasje. PC, iPod og kamera, som måtte sjekkes inn med den vanlige bagasjen på samlebåndet, og ikke fraktes som håndbaggasje.

Dette skapte oppstandelse blant PC-reisende, for verken flyselskaper eller Europeiske reiseforsikring vil ta ansvar for verdigjenstander som legges i innsjekket bagasje.

De nye reglene fra 6. november gir anledning til å frakte med seg PC-er og annen elektronikk med som håndbaggasje. Elektriske artikler skal tas ut av håndbagasjen før sikkerhetskontrollen og gjennomlyses separat.

- Men elektroniske produkter av en viss størrelse som PC-er og større spillkonsoller må uoppfordret leveres til gjennomlysing på lik linje som yttertøy og vesker, forteller fungerende informasjonsdirektør Bjørn Erlandsen i Luftfartstilsynet til digi.no.

Regelen gjelder i alle EU-land, EØS-land og Sveits.

Erlandsen mener det kan være en grei regel i tillegg å sjekke mindre elektroniske produkter som iPods, digitale kamera, mobiltelefon og håndholdte spill som ofte er kompakte, men består av mange komponenter.

Til toppen