BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny rivalisering i Java-leiren

Et nytt språk fra IBM og BEA oppfattes som et alternativ til det bredere anlagte prosjektet JBI.

3. jan. 2005 - 13:01

Nettmagasinet SD Times melder at BEA og IBM vil kunngjøre et nytt språk, kalt BPELJ, som de har arbeidet med siden mars 2004.

Som det går fram av navnet, dreier det seg om Java og BPEL eller «Business Process Engineering Language».

BPEL oppfattes som en av de mest vitale spesifikasjonene under arbeid hos OASIS. BPEL skal være en standard måte å knytte sammen applikasjoner som åpenbarer seg som webtjenester («web services»), i regjerlige forretningsprosesser mellom bedrifter. Dette er en oppgave som gjerne kalles å «orkestrere» kjeder av webtjenester i en forretningsprosess.

BPEL innebærer blant annet at IT-folk og forretningsfolk kan samarbeide om å lage effektive og hensiktsmessige forretningsprosesser med utgangspunkt i standardisert teknologi. Opphavet til BPEL er tidligere konkurrerende spesifikasjoner fra henholdsvis Microsoft og IBM.

Forutsetningen for BPEL er at applikasjoner som skal inngå i forretningsprosessen, må presentere seg som webtjenester. Ikke alle applikasjoner som kan være interessante for forretningsprosesser, gjør det. Derfor er det behov for løsninger som kan gi også disse applikasjonene et grensesnitt mot BPEL.

I mars 2003 ble det i Java-fellesskapet – Java Community Process – tatt et initiativ for å få til en mest mulig standardisert løsning på dette problemet. Initiativet heter Java Business Integration (JBI), og er også kjent som JSR 208 («Java Specification Request»). Bak JBI står over tjue Java-aktører, blant dem tungvektere som JBoss, Novell, Oracle, Sun og Sybase. BEA var med fra starten, men trakk seg fra arbeidet i våres.

JBI definerer en standard arkitektur for hvordan komponenter skal kunne koples inn mot en Java-plattform. BPEL-motorer er ett eksempel på en slik komponent. Slik kan JBI utgjøre et standard lag mellom Java og BPEL. Man ser for seg at JBI kan bli grunnlaget for standardbaserte «bedriftstjenestebusser» – Enterprise Service Bus eller ESB – som kan levere alle slags tjenester til orkestrering ved BPEL-definerte forretningsprosesser.

BPELJ beskrives som et alternativ til JBI. Virkemåten er mindre generell. Ifølge SD Times dreier det seg om å forme Java-snutter som kan inkluderes i prosessdefinisjonene til BPEL.

– Dette rokker ikke ved BPEL som orkestreringsstandard, sier markedsdirektør Harald Løvvik i Oracle Norge til digi.no. – Men det kunne vært fint med et tilsvarende bredt samarbeid om tilhørende standarder. Dette ser nå ut til å være brutt.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.