JUSS OG SAMFUNN

Ny runde i EU om programvarepatenter

Tre grupper i Europa-parlamentet advarer nå mot et nytt forsøk på å innføre programvarepatenter i Europa.

22. sep. 2006 - 08:28

Tre grupper i Europa parlamentet advarer nå om et nytt forsøk på å innføre programvarepatenter i EU, og dermed i praksis i hele Europa.

I fjor stanset EU-parlamentet et direktivforslag som ifølge kritikerne ville ha lovligjort programvarepatenter i EU. Denne uken advarte de politiske gruppene PES, Green/EFA og GUE/NGL om at et nytt forslag som skal stemmes over ellevte og tolvte oktober kan gjenoppta kampen om å innføre programvarepatenter i EU.

Forslaget går under navnet European Patent Litigation Agreement og kommisæren for det interne markedetm Charlie McCreevy skal ifølge CNet News promotoere forslaget neste uke i en tale.

Grupperingen som kjemper i mot har levert en begjæring hvor de ber om en balanse mellom patentinnehavernes interesser og det bredere publikums felles interesser innen innovasjon og konkurranseforhold. I begjæringen argumenteres det for at det nye forslaget vil svekke EUs demokrati, gå på akkord med juridisk uavhengighet, øke rettslige kostnader og utsette små og mellomstore selskaper for større forretningsmessig risiko.

Patenter er formelt sett ikke godkjent under EUs patent system, men ifølge kritikerne blir de rutinemessig godkjent av det europeiske patentkontoret. I dag er de imidlertid vanskelige å håndheve i mange EU-land, noe som ifølge kritikerne vil kunne forandres med det nye patentforslaget.

Tilhengerne av patentforslaget argumenterer nok en gang med at det nye forslaget vil hjelpe småbedrifter. De hevder også at forslaget ikke vil åpne døren på vidt gap for patentsøksmål.

- Vi er alle for forbedring av det europeiske patentsystemet, men vi må fortsette søket etter løsninger innenfor EUs rammeverk, sier Maria Berger, talskvinne for PES på juridiske spørsmål i en pressemelding.

Andre organisasjoner er mindre diplomatiske i sine uttalelser.

- Vi har nok av skjulte agendaer. Det er på tide at kommisæren begynner å legge fakta på bordet. Forslaget vil føre til høyere kostnader for små bedrifter og øker risikoen for dyre patentsøksmål. Patentsøksmål i amerikansk stil er ikke løsningen. Vi trenger egentlig bare et bedre patentkontor, sier Pieter Hintjens, leder av Foundation for Free Information Infrastructure i en pressemelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.