Ny Sasser spredd ETTER arrestasjonen

Rotenburg-arrestanten laget versjon A av Sasser. Etter arrestasjonen ble versjon E oppdaget.

Rotenburg-arrestanten laget versjon A av Sasser. Etter arrestasjonen ble versjon E oppdaget.

En tysk tenåring ble arrestert fredag, etter tips til politiet. Han innrømmet å ha laget den første varianten av Sasser-ormen.

    Les også:

Microsofts juridiske direktør Brad Smith erklærte seg sikker på at gutten sto bak alle fire varianter av Sasser som var kjent fram til lørdag. Denne uttalelsen strider mot erklæringen fra politiet. Polititalsmann Frank Federau ble lørdag sitert av Reuters på man ikke vet hvorvidt tenåringen har vært borte i andre enn den helt første Sasser-varianten. Spor hentet fra datautstyr beslaglagt hos tenåringen, skal bekrefte guttens innrømmelse.

Sasser.A ble oppdaget fredag 30. april. Denne varianten gjorde liten skade, og sikkerhetseksperter uttalte at den var overraskende dårlig programmert. I løpet av helgen, altså 1. og 2. mai, kom Sasser.B og Sasser.C. Det var da epidemien begynte for alvor, fordi disse utgavene var endret i forhold til originalen, slik at de spredte seg langt raskere.

Sikkerhetseksperter som sammenliknet Netsky og Sasser, slo fast at det var store likheter mellom dem. I løpet av forrige uke kom Netsky ut i variant AB. Nedfelt i koden var en erklæring som sa at Netsky og Sasser begge hadde hacker-gruppen Skynet som opphav.

Den tyske tenåringen ble løslatt allerede lørdag. Politiet sier de ikke vet om han har tilknytning til andre hackere, men slår fast at han ikke har bånd til kretser vanligvis forbundet med begrepet «organisert kriminalitet».

Det spanske IT-sikkerhetsselskapet Panda Software advarte lørdag – altså etter arrestasjonen i Tyskland – at en femte utgave av Sasser, variant E, var oppdaget, og at den på få timer hadde rukket å spre seg til datamaskiner over hele verden.

Panda-sjef Luis Corrons sier i en erklæring at det må være flere folk som programmerer varianter av Netsky og Sasser. Han legger til at det foregår en slags undergrunnskrig mellom opphavene til Netsky og Sasser på den ene siden, og opphavene til Bagle og Mydoom på den andre. Han sier at ikke kan uttale seg om motivet verken for selve ormene, eller for konkurransen mellom gjengene som lager dem, annet enn at det dreier seg om svært kompetente og stormannsgale folk.

Fredag meldte tysk politi at de hadde arrestert en 21 år gammel mann som innrømmet å stå bak en orm kalt Agobot, siden også kjent som Phatbot. Det skal ikke være noen sammenheng mellom denne arrestasjonen og Sasser-arrestasjonen.

Til toppen