Ny Sharepoint skal gi bedre arbeidsflyt

Det er liten tvil om at Sharepoint 2007, som snart skal komme i salg, utgjør en omfattende oppgradering.

Ny Sharepoint skal gi bedre arbeidsflyt

Det er liten tvil om at Sharepoint 2007, som snart skal komme i salg, utgjør en omfattende oppgradering.

Microsoft har lansert, men ikke helt startet salget av selskapets nye versjon av Office Sharepoint Server. Den nye versjonen, 2007-utgaven, har en rekke nyheter. digi.no har snakket med Ole Hartvig i Questpoint for å få vite hva som er de viktigste nyhetene i den nye versjonen.

Hartvig oppsummerer først historikken til Sharepoint på denne måten:

- Den første versjonen var et helt annet produkt. 2003-utgaven er basert på et genialt konsept, men har begrenset funksjonalitet. Det er typisk for Microsoft at den tredje versjonen blir et bra produkt.

Hartvig mener det ikke er tilfeldig at versjonsnavnet til programvare ofte ikke lenger forteller noe om modenheten til produktet.

I SharePoint 2007 har Microsoft smeltet sammen Sharepoint og Content Management til ett produkt, slik at man kan styre publiseringen av innhold gjennom Sharepoint.

Det er mange forskjeller mellom 2003- og 2007-utgavene. Blant de viktigste er av man nå får en løsning for intranett, ekstranett og Internett fra samme pakke, mens 2003-utgaven bare tilbyr en intranettløsning. Men produktet er også blitt mer komplisert enn tidligere.

Integrasjonen med Office - 2007-utgaven vel å merke - er ifølge Hartvig blitt langt tettere. Dette inkluderer toveis kommunikasjon og synkronisering av filer, som er blitt endret når PC-en til brukeren ikke er koblet til nettet. Mye av funksjonaliteten er bygger i langt større grad på .NET enn tidligere. Dette inkluderer også ny .NET-funksjonalitet som Windows Workflow Foundation.

- Dette gjør det også enklere å lage workflows ved hjelp av WYSIWYG-funksjonalitet, for eksempel i forbindelse med godkjenningsprosesser eller gjennomsyn av dokumenter, sier Hartvig. Han mener dette er blant overårsakene til at selskaper vil velge å oppgradere fra 2003-versjonen. I tillegg vil noen oppgradere fordi de har behov for mer dokumentstyringsfunksjonalitet, uten å få et fullblåst dokumenthåndteringssystem. Dessuten anser han muligheten til å publisere til de tre ulike nettverktypene og mer fleksibel brukertilgang viktige årsaker.

Questpoint har kunder som tok i bruk Sharepoint 2007 allerede på betastadiet. Det er snakk om bedrifter som ikke har benyttet Sharepoint tidligere, og som ikke ønsket å måtte ta i bruk dagens 2003-utgave, for så å oppgradere til 2007-utgaven når den blir tilgjengelig.

- Det ikke er så enkelt å oppgradere fra 2003- til 2007-utgaven, men de kan kjøres side om side, slik at innholdet kan flyttes over trinn for trinn, sier Hartvig.

2007-utgaven har ikke kommet i norsk språkdrakt ennå. Hartvig forteller han er spent på hva som eventuelt kommer av problemer med i forbindelse dette.

- I den forrige versjonen var det en del dårlige oversettelser og nye feil. Blant annet var sletteknappen feil oversatt, forteller Hartvig.

2007-utgaven skal ha støtte for flere språk i dagens versjon. Flere språk kan installeres på samme server, mens brukeren kan velge blant disse.

Det er svært mange detaljer som er blitt forbedret i 2007-utgavene - altfor mange til å skrive her. Men en omfattende oversikt finnes her.

Til toppen