JUSS OG SAMFUNN

Ny sjanse for britisk Pentagon-hacker

Gary McKinnon har igjen håp om å hindre utlevering til USA.

En siktelse i Storbritannia kan hindre at Gary McKinnon utleveres til USA.
En siktelse i Storbritannia kan hindre at Gary McKinnon utleveres til USA. Bilde: freegary.org.uk
15. juli 2009 - 15:38

Den britiske «Pentagon-hacker» Gary McKinnon, som innrømmer at han ved flere anledninger i 2001 og 2002 begikk datainnbrudd mot IT-systemer tilknyttet USAs militære, angivelig på jakt etter UFO-er, er besluttet utlevert til USA der han er siktet etter terrorparagrafer og risikerer flere tiårs fengsel.

Hans advokater har kjempet iherdig for å hindre utlevering, men har ikke fått medhold, verken i de øverste britiske rettsinstansene eller i den europeiske menneskerettsdomstolen.

McKinnons advokat Edward Fitzgerald har lagt opp et nytt løp, som går ut på å få det britiske rettsvesenet til å godta at det var feil å ikke sikte McKinnon da han ble arrestert i Storbritannia i 2002 og umiddelbart tilsto.

Den gang avgjorde påtalemyndighetene at det ikke var tilstrekkelig bevis til å sikte McKinnon i Storbritannia. Britisk lov er ellers utformet slik at den mistenkte automatisk kan utleveres til landet der ofrene for datainnbrudd hører til. Beslutningen om ikke å sikte McKinnon var derfor ensbetydende med å utlevere ham til USA, der stemningen var opphetet etter terrorangrepene 11. september 2001, og der man ønsket å statuere et eksempel for at datainnbrudd kunne utgjøre en form for terrorisme.

En siktelse i Storbritannia kan hindre at Gary McKinnon utleveres til USA. <i>Bilde: freegary.org.uk</i>
En siktelse i Storbritannia kan hindre at Gary McKinnon utleveres til USA. Bilde: freegary.org.uk

Fitzgerald mener både påtalemyndighet og regjeringen begikk klare feil i 2002, både fordi bevismaterialet som forelå måtte ansees som tilstrekkelig til å føre en sak mot McKinnon, og fordi det ikke ble tatt tilstrekkelige hensyn til McKinnons personlige situasjon.

McKinnon lider av Aspergers syndrom. Hans leger advarer mot alvorlig psykose med fare for selvmord dersom McKinnon skulle utsettes for en rettsprosess i USA. Ifølge Fitzgerald innebærer det en unngåelig og unødvendig risiko, som kan unngås ved å sikte McKinnon i Storbritannia. Noe annet vil være et grovt brudd mot McKinnons menneskeretter, mener Fitzgerald.

Advokaten har framført sine argumenter formelt overfor High Court i London. Dommerne ventes å avgi en kjennelse innen utgangen av juli.

Avisa Daily Mail har lansert en underskriftskampanje på web til støtte for kravet om at McKinnon må siktes i Storbritannia og ikke utleveres til USA.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.