JUSS OG SAMFUNN

Ny sjanse for nasjonalt ID-kort

Etter terroraksjonene mot USA 11. september har stadig flere amerikanere tatt til orde for å innføre et nasjonalt ID-system. Dermed tvinges kongressen til å gjenoppta en debatt som er blitt avvist en rekke ganger de siste årene.

20. nov. 2001 - 12:43




Computeruser.com





Alan SimpsonNewsbytes.comNewt Gingrich


På direkte spørsmål om hva forskjellen mellom dette og en nasjonal ID vil være, svarer Gingrich at den jevne innbygger neppe vil oppfatte det som så påtrengende og skremmende dersom biometrisk ID innføres på lokalt nivå istedenfor i føderal regi. Kostnadene er også et viktig poeng for Gingrich.

- De fleste føler seg komfortable med å gå til sin lokale bilsakkyndige for å få utstedt førerkort. Ordningen blir desentralisert, kontrollen skjer i den enkelte delstat, noe som vil dempe bekymringen hos personvernforkjempere, mener Gingrich.

Han stopper imidlertid ikke der. Newt Gingrich vil også utstyre alle lovlige immigranter med biometriske ID-kort, og all denne informasjonen skal legges inn i en nasjonal database administrert av INS (Immigration and Naturalization Service) slik at innvandrernes bevegelser i landet kan kartlegges.

Det er spesielt det siste punktet som har fått personverngrupper til å reagere. De uttrykker stor skepsis til en nasjonal ID som kan brukes som et verktøy for å bygge opp profiler basert på rase og etnisk opprinnelse.

ACLU (American Civil Liberties Union)
mener en nasjonalt ID, med de opplysningene Newt Gingrich og kompani ønsker å legge i det, vil skape en falsk følelse av økt sikkerhet og være en avsporing i kampen mot terrorisme.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra