SIKKERHET

Ny skadevare stjeler passord og gjør enheter om til Youtube-«click farms» 

En ekstremt sofistikert trussel, ifølge sikkerhetsselskapet Bitdefender.

Skadevaren Scranos gjør blant annet enhetene til såkalte «click farms» i det skjulte.
Skadevaren Scranos gjør blant annet enhetene til såkalte «click farms» i det skjulte. Illustrasjonsfoto: Colourbox
16. apr. 2019 - 18:01

Sikkerhetsforskere i selskapet Bitdefender har oppdaget en ny type rootkit-basert skadevare som stjeler passord og betalingsinformasjon som er lagret i ofrenes nettleser.

Målet skal være å tjene penger ved å ta over infiserte enheter og gjøre dem om til såkalte «click farms» for å generere reklameklikk på Youtube og andre kanaler, melder TechCrunch

Ekstremt sofistikert

— Dette er en ekstremt sofistikert trussel som har tatt mye tid og krefter å sette opp, sier direktør for trusselforskning og -rapportering hos Bitdefender, Bogdan Botezatu, til TechCrunch.

Forskerne tror skadevaren, som først ble identifisert i november i fjor, allerede har infisert tusenvis av enheter — minst.

Skadevaren, kalt Scranos, sprer seg ved hjelp av trojanere som utgir seg for å være virkelige apper, som videoavspillere og e-boklesere. Appene ser ut til å være signert med falske sertifikater og unngår dermed å bli blokkert, skriver den amerikanske nettavisen. 

Trykker på annonser 

Når appen er installert tar rootkiten over, og det lastes ned ytterlige skadelige komponenter, før det injiseres tilpassede kodebiblioteker inn i vanlige nettlesere, som brukes til å samle inn brukerdata fra blant annet Facebook og Youtube.

Youtube-komponenten i skadevaren åpner Chrome i feilsøkingsmodus og skjuler nettleservinduet, for å så åpne Youtube-videoer i bakgrunnen, abonnere på spesifikke kanaler og trykke på annonser. 

En annen komponent gjør at skadevaren spammer Facebook-kontoer med venneforespørsler med phishing-meldinger. 

Andre komponenter igjen lar skadevaren stjele data fra Steam-kontoer, injisere adware i Internet Explorer, kjøre svindlerske Chrome-utvidelser, og samle inn og laste opp brukeres nettleserhistorikk. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.