JUSS OG SAMFUNN

Ny skandale rammer Altinn

Stengt ned etter alvorlig feil.

Statens prestisjetjeneste Altinn ble tatt av nettet tirsdag ettermiddag. Årsaken er at personopplysninger om en person ble tilgjengelig for alle. Skjermdumpet er fra en tidligere nedeperiode for den skandalebefengte tjenesten.
Statens prestisjetjeneste Altinn ble tatt av nettet tirsdag ettermiddag. Årsaken er at personopplysninger om en person ble tilgjengelig for alle. Skjermdumpet er fra en tidligere nedeperiode for den skandalebefengte tjenesten.
20. mars 2012 - 19:28

Som digi.no kunne melde tirsdag var pågangen svært stor på Altinn, tjenesten som lar alle få tilgang til blant annet skatteopplysninger. Årsaken var at selvangivelsen natt til tirsdag ble tilgjengelig via nettløsningen.

Flere opplevde at det ikke var mulig å logge seg inn, og den enorme pågangen sørget også for at tjenesten var nede i perioder. Men tirsdag ettermiddag rammet skandalen virkelig det som har blitt beskrevet som en prestisjetjeneste. En rekke brukere ble nemlig rutet rett over til Altinn-siden til en Oslo-mann.

En rekke lesere har kontaktet digi.no med skjermdump av oppføringen til den navngitte personen, der blant annet personnummer og lenke til selvangivelse og alle tidligere meldinger mannen har mottatt fra det offentlige.

I skrivende stund er løsningen tatt ned av Brønnøysundregistrene, som drifter løsningen. Dette er ikke første gang tjenesten har opplevd problemer. For ganske nøyaktig ett år siden var Altinn nede i flere dager som følge av en kollaps da flere titusener personer forsøkte å logge seg på. Den gangen var det en teknisk feil som førte til kollapsen.

På sine nettsider skriver Brønnøysundregistrene at de vil komme med løpende oppdateringer på sine Facebook- og Twitter-feeder, samt egne nettsider.

Hvilken feil som har rammet Altinn denne gangen er ikke kjent, men det er tvilsomt at tjenesten kommer på nettet igjen før det er 100 prosent sikkert at personopplysninger ikke vil være tilgjengelig for uvedkommende.

– Løsningen stenges ned nå umiddelbart. Det har vært en nedesitasujon i Altinn tidligere i dag, og når leverandøren fikk løsningen opp på beina igjen oppsto det en alvorlig sikkerhetsfeil som gjorde at man kom inn på denne ene brukeren. Det er sterkt beklagelig, og veldig alvorlig, sier Jørgen Ferkingstad, informasjonsansvarlig for Altinn.no i en kommentar til VG Nett tirsdag kveld.

digi.no vil følge opp denne saken. Har du tips ta kontakt med oss på tips@digi.no – vi lover konfidensiell behandling av alle tips.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.