Ny Sony-sjef kan avverge standardkrig

Utnevnelsen av Howard Stringer til toppsjef i Sony kan åpne for et felles høyoppløselig DVD-format.

Utnevnelsen av Howard Stringer til toppsjef i Sony kan åpne for et felles høyoppløselig DVD-format.

I begynnelsen av mars valgte det japanske elektronikkonsernet Sony sin første ikke-japanske toppsjef. Amerikanske Howard Stringer overtok som både styreformann og administrerende direktør.

Ifølge Wall Street Journal kan utnevnelsen av Stringer bidra til å avverge det man hittil har betraktet som en uunngåelig krig om standarden for høyoppløselig DVD, mellom Blu-ray-formatet til Sony, og HD DVD-formatet til Toshiba. Avisen viser til ikke-oppgitte kilder som mener å vite at samtalene for å finne fram til en felles standard, har skutt fart etter at Stringer tok over.

Stringer er kjent for blant annet diplomatiske evner og mange kontakter innen film og underholdning. Han skal være mindre opptatt av å forsvare Sonys proprietære teknologier enn sine forgjengere.

I slutten av mars sendte Sonys nyutnevnte president Ryoji Chubachi et klart signal om at selskapet ikke ser seg tjent med en standardkrig.

    Les også:

Begge formatene lover bedre bilder, mer omfattende interaktivitet og strengere kopibeskyttelse enn dagens DVD-er. Begge kan vise til bred støtte, fra både teknologiselskaper og filmbransjen.

På Sonys side står blant andre Matsushita (Panasonic) og PC-produsenten Dell, samt Disney og MGM. I Toshiba-leiren er blant andre NEC og Intel, samt Universal og Warner Brothers.

Alle har klare interesser i å bli enige om én standard. Skal både Blu-ray og HD DVD markedsføres, innebærer det at publikum må velge mellom to inkompatible løsninger for både spillere og skiver. Det vil hemme salget i mange år.

Derfor har innholdsleverandører og produsenter av avspillingsutstyr i årevis prøvd å presse Sony og Toshiba til å komme fram til én felles løsning.

Teknologisk sett er Blu-ray og HD DVD så forskjellige at det ikke skal være mulig å komme fram til et kompromiss mellom de fysiske aspektene ved de konkurrerende forslagene. En mulig løsning kan følgelig være at man velger den ene parts kjerneteknologi, og lar den andre bidra med tilleggsløsninger.

En faktor som taler mot en mulig løsning, er at begge parter er kommet svært langt. Toshiba tar sikte på å ha HD DVD klar slik at de første spillerne og filmene kan komme på markedet før jul. For Sony og Blu-ray er det snakk om tidlig i 2006.

Til toppen